Den där svininfluensan...

Är ju lite läskigt nu när man är gravid och allt.. Läste om det på www.krisinformation.se och där stod följande:

Graviditet och amning

Det finns inget som talar för att gravida kvinnor löper större risk att smittas än andra, och det finns inget som talar för att influensasjukdom ger fosterskador. Däremot finns uppgifter som talar för att gravida har en något högre risk att bli svårt sjuka om de smittas. Därför bör gravida som misstänks ha influensa omgående kontakta sjukvården.

Det kommer att gå ut officiella rekommendationer angående vaccinering av gravida kvinnor, innan man börjar massvaccinera. Nyttan av en vaccination kommer troligen att bedömas vara större än riskerna.

Amning innebär i sig ingen fara för barnet om mamman har influensa. Influensa överförs inte genom bröstmjölken, däremot kan barnet få ett visst (men inte fullgott) skydd mot influensa via antikroppar i modersmjölken. Försök att mininera risken att smitta barnet genom att inte nysa eller hosta på barnet, och att tvätta händerna innan du tar i barnet.   

Spädbarn och barn upp till två år blir alltid lite sjukare än äldre barn, och ska därför följas noga om de uppvisar symtom på influensa. De har samtidigt en bra förmåga att klara sig. Läkemedlet Tamiflu kan ges till barn under ett år som förebyggande behandling, under en konstaterad pandemi och efter noggrann individuell bedömning av läkare.

Informationen kommer från Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Läkemedelsverket.

 

Hur påverkas man som gravid om man smittas?

 

Det finns inget som talar för att gravida löper större risk att smittas än andra, och det finns inget som talar för att influensasjukdom ger fosterskador. Däremot finns data som talar för att gravida, särskilt i senare delen av graviditeten (trimester 2-3), kan löpa viss ökad risk att få svårare influensasjukdom och komplikationer (framför allt lungkomplikationer).


I en studie på den nya influensan uppskattades att gravida har en ca fyrfaldigt ökad risk för att behöva sjukhusvård jämfört med icke gravida i samma ålder. Det är inte oväntat eftersom det är känt att gravida haft en viss ökad risk att drabbas av komplikationer (framför allt lunginflammation orsakad av bakterier) vid tidigare pandemier och vid säsongsinfluensa.


Risken har ökat med längden på graviditeten. En fyrfaldig ökning kan låta mycket, men den absoluta risken är fortfarande mycket låg. Trots detta gör den ökade risken att gravida som misstänks ha influensa bör ta kontakt med sjukvården omgående. De bör också få Tamiflu på liberala indikationer. Hur påverkas man som gravid om man smittas?

 

 

Det finns inget som talar för att gravida löper större risk att smittas än andra, och det finns inget som talar för att influensasjukdom ger fosterskador. Däremot finns data som talar för att gravida, särskilt i senare delen av graviditeten (trimester 2-3), kan löpa viss ökad risk att få svårare influensasjukdom och komplikationer (framför allt lungkomplikationer).


I en studie på den nya influensan uppskattades att gravida har en ca fyrfaldigt ökad risk för att behöva sjukhusvård jämfört med icke gravida i samma ålder. Det är inte oväntat eftersom det är känt att gravida haft en viss ökad risk att drabbas av komplikationer (framför allt lunginflammation orsakad av bakterier) vid tidigare pandemier och vid säsongsinfluensa.


Risken har ökat med längden på graviditeten. En fyrfaldig ökning kan låta mycket, men den absoluta risken är fortfarande mycket låg. Trots detta gör den ökade risken att gravida som misstänks ha influensa bör ta kontakt med sjukvården omgående. De bör också få Tamiflu på liberala indikationer. 


Sammanfattning:

Risken att jag smittas är ju inte stor men OM man skulle bli smittad så är det ju väldigt mkt högre risk att man blir riktigt dålig. Känns lite läbbigt nu när en fullt frisk kille som jag faktiskt känner ligger i konstgjord lunga och kämpar för att överleva. Satans läskig influensa det här...


Snabb kycklinggryta med matvete

+  +  + + + +

2 port

Skär 300g kycklinglårfile i mindre bitar och stek i en traktörpanna eller wokpanna.
Hacka lök och paprika och låt steka med ett par minuter
Krydda med curry, ca1/2-1tsk beroende på hur starkt man vill ha
Slå över 1.5dl vatten, 1 smulad buljongtärning och ca 1-1,5msk apelsinsaft (konc).
Skölj vetet och i med det i pannan.
Låt småkoka i 5 min eller tills kycklingen är helt klar
Klart!
Vill man kan man göra en yogurthsås med mangochutney att ha till. Kan vara bra om man har mkt curry :)

Blev riktigt gott, fast jag inte hade något recept :)

Vecka 36

Vecka 36

Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå

Barnet: Nu väger barnet mellan 2200-2500 gram och längden är ungefär 45 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.

Vi då? Ja det är väl med lite skräckblandad förtjusning man konstaterar att det är inte långt kvar nu. Fortfarande inga större krämpor mer än att det är svårt att sova. Får ont i höften om jag ligger för länge på ena sidan och måste ju upp för att kissa ett par tre ggr/natt. Man funderar mkt på mer eller mindre väsentliga saker: Är lillen frisk? Har jag köpt allt jag behöver? Kommer jag fixa att inte få sova en hel natt på sisådär minst 7 månader? Samtidigt som jag bara vill ha ut honom nu på en gång helst igår för jag vill se vilket litet mirakel vi lyckats med. Men att ta hand om en bebis som ligger i magen är ju ganska lätt jämfört med att ha honom utanför så på så sätt får han gärna stanna inne ett tag :)

Magen i vecka 33Ursäkta bakgrunden och sexy pants men vad tusan :)

Jättegod köttgryta

Lagade en riktigt mustig köttgryta igår och gott blev det :)

Ingredienser

700 - 800 g benfritt nötkött tex högrev, innanlår, fransyskan
1 ½ msk vetemjöl
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk timjan
1 lagerblad
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
2 dl rödvin
3 dl köttbuljong ( vatten + tärning )
8 - 10 schalottenlökar
200 g champinjoner
1 msk pressad citronsaft
150 g rimmat fläsk
hackad persilja

Beskrivning

Skär köttet i ca 2x2 cm stora bitar. Bryn dem i lite matfett i omgångar. Lägg över dem i en stekgryta efter hand.
Strö över mjöl, salt, peppar och timjan. Rör om väl. Späd med vi och buljong under omrörning. Tillsätt tomatpuré pressad vitlök och lagerblad. Låt grytan sjuda under lock ca 75 min eller tills köttet är mört.
Förväll scalottenlökarna och skala dem. Dela champinjonerna om de är stora. Strimla fläsket.
Stek svampen i lite matfett. Ringla över citronsaften och stek tills svampen har fin färg. Stek lök och fläsk var för sig tills de har fin färg. Lägg ner allt i grytan och låt den koka ytterligare ca 15-20 min. Smaka av och strö över hackad persilja. Bjud kokt potatis, ris eller pasta till.

Hittade receptet på Matklubben. Följde receptet helt och hållet förutom att jag faktiskt spädde med 1.5 dl vatten på slutet för att få lite mera "sås" Supergott iaf :)

Vecka 35

Barnet

Nu är barnet ungefär 45 centimeter långt. Du har säkert känt av att barnet hickar ibland. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Barnet har hittills varit ganska skrynkligt men nu börjar huden räta ut sig. Navelsträngen är generellt cirka 50 centimeter lång och tjock som en tumme.

Vikt 2 600 gram.

Mamma
Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. Du har ökat minst elva till tretton kilo. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande bör du prata med din barnmorska. Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Prata mycket med din partner så han eller hon förstår vad du går igenom. Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen.

Vi då?
Jo lillen är aktiv som sjutton. Så mysigt med alla sparkar och buffar. Men än har jag inga förvärkar och har inte direkt ont någonstans. Längre promenader gör att jag får ont i ryggen men cyklar jag istället så går det bra :) Mitt fundusmått var igår 33cm så det följer kurvan på pricken (hoppas det betyder en bebeis på 50cm och 3400g eller nåt :)) När det gäller vikten så ligger jag på 20kg + från vecka 10 och hela 23kg+ sen januari, hua!


Motion och kantarelljakt

Har insett att om jag ska orka klämma ut någon bebis så måste jag motionera. Det enda som verkar fungera utan att man ska bli sängliggandes dagen efter är att cykla. Blir inga superlångturer men cyklar rundan förbi stallet nästan varje dag iaf, 3.5km måste ju vara bättre än inget :)

I helgen blev det svampplock med mamma och Alma, hade ingen vidare tur med att hitta svamp först men till slut så. På kvällen var jag helt död dock, kunde knappt gå och definitivt inte lyfta högerbenet. Men 3 timmars skogspromenad är väl kanske inte att rekommendera för någon som är gravid i 8e månaden ;) Två lådor med förvälld svamp blev det iaf, så nu kan vi äta världens godaste svamppytt 2 ggr i höst iaf :)

Svamppytt ala'  Sanna

ca 7dl blandad svamp. (kantareller, trattisar, taggsvamp etc)
1 stor röd lök
8 medelstora kokta potatisar
2 pkt (a 140g) bacon
100g babyspenat

Gör pyttipanna av ovanstående, underbart gott :)


Skogens guld :) men jag har faktiskt Trattkantarell som absolut favorit :)

Middagstips

Hittade ett recept på Tasteline som vi testade idag. Både jag och M gillade det starkt :)

Kycklinggryta - snabbt och enkelt

300 gram  kycklingfilé(er)
1 tsk  olivolja
10 st  champinjoner
0,5 st  zucchini
1 st  röd paprika
1,5 msk  grönsaksfond
1 msk  tomatpuré
2 st  vitlöksklyfta(or)
1 st  röd lök(ar)
10 cm  purjolök(ar)
1 ask  cocktailtomat(er)
2 dl  mellangrädde
1 msk  apelsinsaft
  salt och peppar
4 port  Uncle Ben´s Långkornigt ris


Tillagning

1. Skär kyckling, lök, vitlök och grönsaker i bitar. Fräs kycklingbitarna i oljan. Då dessa fått lite färg tillsätts alla grönsaker utom cocktailtomaterna.

2. Fräs några minuter och tillsätt sedan mellangrädden, tomatpuré, fond, saft, salt och peppar. Låt koka 15 minuter.

3. Då någon minut återstår av koktiden tillsätts cocktailtomaterna. Servera med ris.

Gjorde inte helt enligt receptet utan:

- struntade i tomaterna
- tog 2,5 dl matl grädde
- 2 msk apelsinsaft (koncentrerad)
- 1,5 grönsaksbuljongtärning

Men som sagt, supergott!


11:e Augusti

Bra dag idag, Susanna-dagen :) Undrar om mamma kommer ihåg mig. Inte för att man firar namnsdagar men vi brukar alltid köpa något litet meningslöst och det är ju faktiskt dom presenterna som är dom roligaste :)

Såg att jag skrivit vecka 32 i förra inlägget, 33 ska det vara för på torsdag går vi in i vecka 34. 34... Det är "bara" 7 veckor kvar tills mamma och pappa får se vad det är för en liten pys dom lyckats få till ;) Ett mirakel i sig är han iaf, den lille vilden jag har i magen. Han börjar dock få mindre plats nu så sparkandet och kullerbyttorna är mer buffande och puffande nu. Lika mysigt det :) Men han ligger högt nu så det är tungt med andning och mer halsbränna än tidigare, men snart lägger han sig längre ner och då blir det annat som får tryck på sig...

I morgon blir det tjejkväll hos Anna, var länge sen vi sågs allihopa, ser fram emot det :) Nu ska jag ta mig till stallet för en promenad med älsklingen...Den fyrbenta älsklingen alltså :)


Vecka 32

Barnet:

Vikt runt 2 kilo och 43 cm lång. Inlagringen av underhudsfett sker med ca 250 gram per vecka, musklerna utvecklas också. Lagunohåren börjar försvinna, huden slätas ut och är inte längre så rynkig som tidigare. Dess förmåga att reglera temperaturen har mognat. Barnet kan svettas, något för tidigt födda barn inte kan. Därför är dessa mycket känsliga för kraftiga temperaturväxlingar. Barnets organ är nu färdigutvecklade så när som på lungor och andningscentrum. Du kan, om du inte är väldigt överviktig, känna barnets olika kroppsdelar från utsidan av magen. Kanske kan du greppa om en liten fot? Barnet kan vid den här tiden i graviditeten ha lagt sig med huvudet ner i bäckeningången. Brukar ditt barn hicka? Du kan känna hur hela magen rycker till och hur det upprepar sig. Efter den här veckan kan barnets rörelsemönster ändra sig något som en följd av att det börjar bli väldigt trångt inne i livmodern.

Jag då?:
Jodå. Börjar bli lite tungt nu men än så länge går det bra. Är hemma med havandeskapspenning fram till förlossningen nu och har lite svårt att fylla dagarna med något vettigt att göra. Men att göra ingenting är väl kanske vad man behöver när man vet vad som väntar :)


Handbok för gravida - allt din doktor inte berättar

Läste om den här boken på en blogg för någon vecka sedan och beställde den på adlibris. Måste bara rekommendera den till alla som är gravida eller hade tänkt bli det. Eller alla som känner någon som är gravid för den delen. Har fnissat mig igenom hela boken nu. Den är skriven med så mycket humor men ändå tar den upp allt som har med graviditeten att göra, ur ett icke vetenskapligt synsätt kan tilläggas men man känner igen sig hela tiden :) Och visst är det mycket man inte har lust att fråga sin läkare eller barnmorska om men som man ändå vill ha svar på. Dom svaren finns här :) Allt ifrån varför det plötsligt växer hår på bröstvårtan till hemmorojder... Här och där i boken har författaren också lagt in små "meddelanden" till den blivande pappan, både jag och M skrattade gott åt det första:

" Hallå du man vars kvinna just blivit gravid!

Ta inte åt dig ifall din kvinna hellre vill ligga och sova än ligga med dig! Hon kan faktiskt inte hjälpa det och det är absolut ingen måttstock på din manlighet eller hur mycket hon älskar dig. Försök igen i morgon bitti när hon har fått sova. (såvida hon inte lider av morgonillamående förstås. Leta i så fall upp en tv-kanal med erotiska filmer)"

Hur som helst, det är en jätterolig bok om att vara gravid :)


Död dator

Skulle sätta mig vid datorn en sväng på fm men det hände liksom inte så mycket när man skulle starta den... Var grafikkortet som gett upp och eftersom det är lite halvsvårt att anv datorn utan att kunna koppla den till en skärm fick jag så vackert lämna in den på jobbet. Tur i oturen att man jobbar där man gör så man kunde låna med sig en dator hem iaf :) Så nu har jag en riktig "monster-dator" här hemma i ett par veckor :)

Babybjörn shopping :)

Vi har tittat länge på bärsele nu och bestämt oss för vilken modell vi ville ha. Dom är ju rätt dyra, modellen vi bestämt oss för kostar 1300-1500 i butik. Men igår var vi ändå och köpte en, en oanvänd begagnad för halva priset :) Känns som en bra affär :)


Sån fast en svart/röd blev det :) Återstår att se om lillen gillar den också annars får man väl sälja den igen :)

RSS 2.0