Vecka 26

99 dagar kvar till BF idag :) Det närmar sig :)

Kroppen: Det är vanligt att man får häftig kramp i t.ex vaderna när man är gravid, ofta när man sover. (no shit?) Undvik att sträcka på tårna, om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln.

Barnet: Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret.

Våran barnvagn borde ha kommit idag men dom har inte ringt från Babyproffsen än :( Hoppas verkligen att den kommer bara...

Husvagnssemester

Japp det ska vi på. Nästa vecka. Med Danne och Jennie. Kan bli hur kul som helst :)

Vad gör man kl 22 en lördag när man är gravid?

Jo man bakar kakor. Choc-Chip Cookies närmare bestämt. Blir man sugen så blir man...

Ingredienser
Portioner: ca 24 stycken

100 g margarin  (rumsvarmt)
1 dl brun farin ( alt. ½ dl socker eller ½ dl råsocker)
½ tsk vaniljsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl 
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g mörk blockchoklad

Sätt ugnen på 200°C.

Arbeta margarin, farin eller socker och vaniljsocker med elvisp i en skål. Tillsätt ägget och blanda väl. Blanda mjöl, bakpulver och salt och tillsätt det.
Grovhacka blockchokladen och hasselnötterna. Rör ner dem i smeten.

Klicka 1-2 msk smet med ett par centimeters mellanrum på plåtar med bakdduk/bakpapper. Grädda ca 10 minuter. Låt svalna på ugnsgaller.

Recept från Ica.se

Här skulle det ha varit en bild men blogg.se låter mig inte ladda upp någon så skit i det då ><

Västerbottenpaj med färskpotatis

Hade sill-lunch hemma här igår och ville göra något mer än bara sill och potatis. Hittade recept på en paj som verkade god och det blev succe. Var verkligen en perfekt "buffé-rätt" :)

Pajbotten

3 dl vetemjöl

125 g smör

1 msk kallt vatten

Fyllning

300 g kokt färskpotatis

200 g Västerbottenost

1 dl hackad gräslök, går lika bra med fryst

Salt, peppar

4 ägg

2 dl grädde
Serveras med:
creme fraiche, hackad rödlök och röd caviar.

Hacka samman vetemjöl och smör. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Slå in den i plastfolie och lägg den i kylen ca 40 minuter.

Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda i 200 grader ca tio minuter.

Skär potatisen i mindre bitar. Fördela potatisen och den rivna osten i pajskalet. Strö över gräslök och krydda med salt och peppar.

Vispa samman ägg och grädde och häll i pajskalet. Grädde i 30-40 minuter tills äggstanningen stelnat.



 


76kg...

Japp ställde mig på vågen idag. 76kg... helt otroligt. det är +14kg det. Förstår inte var dom kilona sitter dock för inte kan väl magen väga så mycket? Och har ju samma byxstorlek som vanligt och inge större nån annan stans heller. Brösten iof men jag ser ju inte ut som Jordan direkt så knappast det heller. Ett mysterium. Snart är man tyngst i familjen alltså, känns ju.. bra?

Hemma ett tag till då :(

Hade tid hos läkaren idag då jag fortfarande inte är bra. Tog massa prover och det klämdes, lyssnades på lungor, kollades i öron och näsa (!) När vi äntligen var klara frågade jag om det gick bra att jobba i morgon men nej. Sjukskriven en vecka till. Är väl både bra och dåligt men nu är jag bra less på det här. Särskilt rik blir man ju inte heller :(

 Fick tag på veterinären och nu väntar jag på att han ska höra av sig någon gång under dagen för att titta på min skadade skrutt. Hoppas verkligen att det "bara" är en vrickning. Isf blir jag inte totalt ruinerad iaf. Känns så surt att ta av semesterkassan men våran "ifalldethändernågotmeddjuren" buffert flög all världens väg när vi betalat alla Spookys räkningar. Aja, värsta som kan hända är att det blir en hemma semester, men vi har ju en underbar trädgård, ett hus som behöver pysslas om sen har vi ju stugan med. Så dumt att klaga :)

När jag hade tråkigt igår började jag skriva upp saker som vi borde köpa till junior förr eller senare. Vill inte köpa på mig massa onödigt men när jag hört mig för med kompisar som har barn så är det vissa saker jag känner att jag vill lägga pengar på. Än så länge har vi bara köpt barnvagn, babyskydd och lite kläder. (Barnvagn som f.ö kommer den här veckan :D) Det jag hittills kommit på som vi borde köpa är iaf:

•·         Spjälsäng

•·         Skötbord

•·         Babysitter

•·         Bärsele

•·         Filt, att ha i vagnen och att ha på golvet

•·         Madrass, kudde, täcke till vagnen

•·         Madrass, kudde, täcke till sängen

•·         Spjälsängsskydd

•·         Matta till rummet

•·         Mysbelysning till rummet

•·         Barnvakt

•·         Saker till medicinskåpet

Med barnvakt menar jag sån "walkie-talkie" grej. Kan vara bra när man ha stort hus :) Listan är ganska gedigen redan, känns som att det blir några IKEA besök framöver :) En tur till Ullared skulle inte vara helt fel det heller, vi får se :)

Nu ska jag roa mig med min Grey's Anatomy box ett tag igen. Thank god för cdon.com och deras snabba leveranser när man är sjuk :)


Skadad skrutt

Kollade telefonen när jag vaknade i morse och hade sms från Helen som berättade att Golden var jättehalt. Bara att dra på sig kläderna och bege sig till stallet då.  Skrutten var måttligt road över att ha husarrest när dom andra var ute men både rejält svullen över ena bakkotan och halt. Bara att försöka få tag i veterinär då vilket jag gjort sen dess men eftersom jag missat alla telefontider är det inte det lättaste :( Hoppas att det är en vrickning, isf blir det vila 2 veckor sen borde det vara bra, precis som när vi tvåbenta vrickar något. Men känns ändå som att man vill ha en veterinärs utlåtande för att vara på den säkra sidan. Och 1000-lapparna flyger iväg...



Här var man 10 kilo lättare, och Golden sisådär 100kg lättare, haha :)

Deprimerande värre

Ja vädret alltså. Förkylningen gör det ju inte bättre men nu börjar cortisonet jag fick att hjälpa så huvudvärken är borta och jag kan nästan andas. Framsteg :)
Inte mycket av värde har hänt här hemma men jag lyckades iaf laga supergod mat häromdan. Ja nu är ju inte mina smaklökar i toppform men Mange älskade det med så :) Receptet hittade jag på en av mina favoritsidor Matklubben :)

Laxlasagne

180-190 g färska lasagneplattor (motsvarar ca ¾ fp)
400-500 g färsk lax, skinn och benfri
drygt 100 g färsk babyspenat
ca 1 dl tärnad fetaost, 3%
1,5 burk Creme fraiche, 2-8%
1 fp (2,5 dl) färdig mild citronsås 5% (Kelda)
2 msk pressad citron
0,5 dl riven ost, 17%
1 tsk olja till formen
(ev. salt och citronpeppar)

Sätt ugnen på 200 grader.

Ta bort skinn och ben från laxen. Skär den i ca 1,5 cm tärningar.Ta bort kraftigare stjälkar från spenaten och strimla den. Dela feta osten ytterligare (halva storleken är ungefär lagom). Värm citronsåsen i en kastrull. Rör i frachen och den pressade citronen. Smaka av (Ev. kan mer citron behövas men tänk på att fetaosten är salt och att spenat kan ha en ganska stark smak så krydda försiktigt i övrigt.)

Smörj en ugnsform med oljan. Lägg ett lager med lasagneplattor i botten. Lägg på hälften av laxen, spenaten och feta osten. Slå över knappt hälften av såsen. Upprepa ytterligare ett varv. Avsluta med ett lager lasagneplattor och ringla den sista lilla skvätten sås över. Strö över osten.

Gratinera i ugn ca 20 min. Servera med sallad.

Jag gjorde precis som ovan med undantag för att jag saltade såsen lite och hade på citronpeppar på laxen. Blev hur gott som helst verkligen :) Ska man ta mer av nåt kan man ta mer spenat.

Seg förkylning

Inte ett dugg bättre i min förkylning såhär 4 dagar senare. Känns som att huvudet är fullt av fetvadd och konstant feber. Ont bakom ena ögat som konstant rinner har jag med. Börjar misstänka bihåleinflammation. Måste säga att vara såhär dunderförkyld och inte kunna äta panodil eller ipren är en prövning i sig. Inte så att jag dör av att inte göra det men usch vad mkt värre det är.
Junior verkar iaf må bra, riktigt aktiv liten kille. Snurrar, sparkar och buffar där inne. Ställde mig på vågen idag och nu är +10kg passerat, var ska det här sluta...
I morgon tar min äldsta syster studenten, hoppas att regnet håller sig borta bara. Men det kommer hur som helst att bli en underbar dag för Johanna, regn eller inte :)

Nu ska jag krypa till sängs med en liten tröst-present som älsklingen köpte idag. Tack plutt :)


Värdelös måndag

Jobbat och stressat hela helgen. Försvunnen katt i fredags och middag hemma med 6 gäster i lördags. Skulle bli så skönt att jobba idag sen vara ledig tis ons... Men vaknade vid 4 i morse av att jag hade jätte ont i halsen och feber. Så inge jobb och husarrest. Suck :(

Lästips till sommaren

Jag är en riktig bokmal, bara måste läsa något när jag ska sova eller om jag ligger i solen. Och vad är bättre än att ligga i skuggan med en bra bok en riktigt varm dag? :) Här är några boktips...

   Alla Camilla Läckbergs böcker. Läs dom i ordning och bli fast. Riktiga sträckläsare :)

   Mons Kallentofts böcker är även dom riktiga nagelbitare som varmt rekommenderas.

 Jag har läst alla Patricia Cornwell's böcker om Kay Scarpetta, gillar man CSI älskar man dom :)

 Precis upptäckt Mari Jungstedt och är så glad att jag har fyra böcker kvar att läsa. Gräsligt spännande.

 Jag har gråtit och skrattat mig igenom alla Marian Keyes böcker. Riktiga feel-good böcker.

 Sophie Kinsella's serie om Becky Bloomwood. Chick-lit när den är som bäst :)

 Har bara hunnit med Jodi Picoult's första bok, men vilken bok sen. Blir film med Cameron Diaz i år.    

 Khaled Hosseini har fått Nobelpriset och nog var det välförtjänt. Underbar men sorglig bok.

 Den som tror att Alex Schulman bara är en elak nätmobbare ska läsa den här boken. Alla andra också :)

 Brutalt ärlig bok skriven av en man som förlorat sin hustru i cancer. Jag grät sista halvan av boken...

Vecka 24

Idag börjar juniors 24:e vecka i magen och nog märks det att han växer. Det är en väldig liv och rörelse där inne och nu känns det oavsett om jag ligger ner eller inte. Nu känner man även sparkarna utanpå magen till pappans stora glädje :) I natt vaknade jag 4 ggr av att han for omkring där inne, blir en aktiv kille det här ;)

Barnet:

Ca 27cm och 700 gr. Nu, mer än halvvägs genom graviditeten börjar barnet allt mer likna ett nyfött barn. Allt det behöver av värme, föda och stimulans finns inom en omkrets på ett par decimeter i livmodern. Barnet reagerar på allt fler sinnesintryck. Det känner, det upplever smak och hör ljud. Ögonen är fortfarande oftast slutna men det har börjat blinka med ögonlocken. Barnets hörsel har utvecklats så att det kan lära känna de röster som pratar eller sjunger i dess närhet, röster som det vid födseln redan känner väl. Innerörat och därmed förmågan att känna balans är fullt utvecklat. Barnet kan nu känna skillnad på upp och ner. Lungorna är fortfarande omogna men tillverkningen av ett ämne som kallas surfactant startar. Det har till uppgift att hålla lungblåsorna, alveolerna, i lungorna utspända så att lungorna inte faller ihop och klibbar samman när barnet föds och skall fylla sina lungor med luft. Dess rörelsebehov är stort och än så länge finns det gott om plats. Barnet har vissa chanser att överleva utanför livmodern om det skulle födas för tidigt.


Mammashopping

Lång shoppingtur med lunch för mig och älsklings Jelica idag :) Började med lunch på Österns Pärla, mums! sen blev det shopping på Gina och H&M. Är ju lite dåligt med mammakläder på de stora kedjorna (bara H&M som har) och nu börjar jag bli tillräckligt tjock för att inte kunna ha "vanliga" kläder. Köpte iaf:

* Randig oversize tröja med 3/4 ärm på Gina
* 2st linnen med spetskant i blommönster från H&M Mama
* 2st shorts från H&M Mama
* Munkjacka i längre modell från H&M Mama
* Svarta mjukisbyxor H&M Mama

Tyvärr så märkte jag när jag kom hem att dragkedjan på munkjackan är dålig, ringde både Valbo och Gävle och kollade om dom hade någon att byta till men dom var ju så klart slut. Vet inte hur jag ska göra nu för jag vill ju ha den. Kanske skulle åka in och reklamera och se om man kan få den billigare, kan man ju laga dragkedjan själv. Får se. På H&M's webshop fanns den iaf inte att beställa, där finns det hela 12 plagg totalt att välja på. Urdåligt tbh.

Nu blir det ungnsstekt lax med färskpotatis och romsås :D


Rabarbersaft

Har massa rabarber i trädgården och tänkte låta bli att låta dom ruttna i år. Igår klippte vi ner nästan alla och det mesta frös vi in men gjorde saft också :) Hittade ett enkelt recept på recept.nu som Leila Lindholm gjort. Urgott :)

Ingredienser

1 1 kg rabarber
1.78 1.78 l vatten
4.5 4.5 dl strösocker
1 1 st cirton, saften

Gör så här

1. Skär rabarbern i småbitar och med vatten i cirka 15 minuter, rör inte då blir saften grumlig. Sila och släng rabarberresterna.

2. Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaft, låt svalna.

3. Häll upp saften i tillbringare eller flaska.


 



Blandas ca 1/3

RSS 2.0