Lyxfällan

Sitter och tittar på Lyxfällan på TV. Samtidigt som det är bra "underhållning" tycker jag att det är ett jättebra program för att få folk medvetna om sin ekonomi. Sam´tidigt som man förfasas hur folk kan vara så dumma att hamna så i skiten så inser man även att det inte krävs så himla mycket för att trilla dit. Kan ärligt säga att av hade haft betydligt mindre i lån om Lyxfällan gått på TV när vi köpte hus. Vis av erfarenhet (haha) kan jag ge några råd till dom som köper egen bostad..

* Bo in er ett tag innan ni börjar rusta (förutsatt att ni köpt en bostad i beboeligt skick) Den där väggen ni absolut måste slå ut kanske står ganska bra där ändå. Dom där svindyra tapeterna ni vill sätta upp i vardagsrummet kanske gott och väl kan ersättas med vitmålade väggar och lite snygga textilier för en betydligt billigare penning.
* Ska ni låna pengar för att rusta ex kök eller badrum låna precis det som behövs och inget extra "utifallatt". Dom där extra pengarna blir dyra i längden.
*Att låna pengar till en ny soffa och tv är sällan smart. Spar ihop pengarna, vill du fortfarande ha den där tvn lika mycket när du sparat ihop pengarna så köp den.
* Att låna pengar till ex nytt värmesystem som betalar tillbaka sig själv på 5-7 år genom att sänka de fasta kostnaderna är en bra idé. Samtidigt som man sänker kostnaderna höjer man värdet på bostaden.
* Att köpa saker på "räntefri" avbetalning är sällan smart. Ofta blir det bra mycket dyrare, läs villkoren ordentligt eller ännu hellre: betala kontant!
* Överhuvudtaget, tänk efter både en två och tre gånger innan ni går till banken och lånar pengar. Räntan är visserligen låg nu men vad är den om 3 år?
* Det finns massor av pengar att spara på att se över fasta kostnader som el, telefon och internet etc. Vi sparar 600kr i månaden på att ha bytt elleverantör från Sandviken Energi till GodEl.

Nu önskar jag bara att någon sagt det här till mig för 5 år sedan men tyvärr gjorde ingen det. "Jag som är så smart borde väl ha räknat ut det själv" :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0