Magen i vecka 36. Det är ganska tungt nu.....

dsc01156 (MMS)

Magen i vecka 36. Det är ganska tungt nu... Ursäkta den mysiga bakgrunden :)


Nuså. Bara nytt tak, möbler och annat som ...

dsc01154 (MMS)

Nuså. Bara nytt tak, möbler och annat som saknas. Men rummet går att använda igen :)


Susannas fillimpa

Modifierade ett recept på fillimpa som jag fick av Johanna och Johan. Liam älskade även mammas variant så här är receptet. Den här Limpan är inte alls lika "blöt" som den med lingon, men god!

Susannas fillimpa

Räcker till 1 brödform.

Sätt ugnen på 130 grader

5dl filmjölk
2 dl brödsirap
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
9 dl råksikt
1 msk brödkryddor (finns färdig blandning att köpa)

Blanda filmjölk och sirap.
Blanda bikarbonat, bakpulver och kryddor med lite av mjölet och rör i. Rör ner resten av mjölet.
Kleta ut degen (den blir kletig!) i en smord brödform. Grädda i mitten av ugnen 90 min.
Klart!




Bakat mig en limpa såhär på lördagkvällen....

dsc01153 (MMS)

Bakat mig en limpa såhär på lördagkvällen. Återkommer med recept :)


Plockat fram en del av Liams kläder i stor...

dsc01151 (MMS)

Plockat fram en del av Liams kläder i storlek 56 och 62 ( han hade ju aldrig 50) Det blev visst en hel del :)


Linnéas filmjölksbröd med lingon

När vi var i fjällen i helgen hade Johan och Johanna med sig hembakt filmjölksbröd. Liam älskade det. Själv tyckte jag att brödet Linnéa bjöd på när hon fyllde år var fantastiskt gott så igår blev det  till att baka.
Baka eget bröd vill man ju gärna göra när man har barn, men ärligt... Knåda, jäsa, knåda, jäsa... Och mjöl i hela köket. Det blir ruggigt gott, men tar tiiid. Filmjölksbröd däremot... Blanda ihop en "sockerkakssmet" häll i en form och in i ugnen. Vänta ett tag och det är klart. Helt i mkin smak :)

Här kommer receptet:

Fil-limpa med Lingon
2,5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt/rågmjöl
1,5 dl lingonsylt
2 tsk bikarbonat
1 dl brödsirap
5 dl lättfil
2 msk rapsolja

Rör ihop de torra ingredienserna, tillsätt sedan fil, sirap, lingonsylt och olja och blanda väl. Smeten blir ganska lös. Häll i smorda brödformar (typ avlång sockerkaksform) skall stå i ugnen 100minuter(!) i 175 grader. Kan vara bra att lägga folie över brödet i slutet av gräddningen så att inte ovansidan blir svart :)

Brödet blir riktigt gott, här åt vi med god aptit hela familjen :)

Vårat vardagsrum idag...

dsc01150 (MMS)

Vårat vardagsrum idag...


Mamman och bebben har tagit årets första d...

dsc01147 (MMS)

Mamman och bebben har tagit årets första dopp :)


Vilken plats man fick i en syskonvagn! Ja ...

dsc01148 (MMS)

Vilken plats man fick i en syskonvagn! Ja så länge man har ett barn då... :)


Ekonomisk storstädning

Behovet av att "boa" är minst lika starkt nu som förra gången. Inte nog med att vi rustar och donar här hemma utan jag har även tagit tag i den ekonomiska biten. Leva på mammapenning  är ju lite knapert jämfört med lönen man brukar få, så bäst att vara förberedd! Det jag gjort hittills är att:

* Bundit elavtalet över vintern
* Sagt upp alla tidningsprenumerationer förutom Mama och Arbetarbladet
* Bundna räntor på alla lån (gjorde jag iof för ett år sedan ><)
* Sett över tv, mobil och internetavtal och tecknat nytt där det lönar sig.
* Sett över vårat fondspar till oss och barnen
* Skaffat ridhjälp till min häst som kan vara med och dela på kostnaderna i höst/vinter
* Sett över våra försäkringar (Här finns pengar att spara vet man ju nu när man jobbar med det, men pruta aldrig på villkoren!)
* Planerar matinköpen

Det var det jag kan komma på nu. Kanske inte verkar så mycket, men många bäckar små :) Hoppas också att det kommer att märkas den här gången att jag bytt arbetsgivare. Min nya arbetsgivare har "aningen" bättre anställningsvillkor än min tidigare, vilket bl.a ger mig 10% av lönen i 540 dagar när jag är föräldraledig :)


Glada nyheter!

Var hos BM idag för UL koll av bebbens läge i magen. Det har varit väldigt turbulent i magen under helgen och jag har haft förhoppningar om att huvudet nu är ner istället för rumpan. Idag visade det sig att mina förhoppningar har blivit sanning också :) Bebben ligger nu med huvudet nedåt, riktigt långt nedåt, så nu är det bara att vänta på förlossningen :)

Det där med järninjektion var ju inte så kul, men förhoppningsvis hjälper det. Dags för andra dosen i morgon och då ska vi passa på att hämta nya vagnen också när vi ändå är i Gävle.



Vecka 35+3 (36)

Barnet

Om du väntar ditt första barn ligger det troligtvis i rätt position nu, uppochned. Tycker du att bebisen rör sig något annorlunda jämfört med tidigare? Det kan bero på att det är trångt därinne, men är du minsta orolig prata med din barnmorska. Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom din kropp absorberar en del av det. Hjärnan är färdigväxt. En del psykologer säger att barnet redan nu är medveten om sitt "jag" eftersom det kan svara på saker med till exempel sparkar.

Vikt 2 800 gram.

Mamma

Din livmoder är 32-35 centimeter. Din mage kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas, men det kan fortfarande vara svårt att hitta en bekväm sovställning. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare. Det beror på att livmodern trycker på urinblåsan. Nu kanske din vikt stannar till förlossningen. Kolostrum eller råmjölk kan läcka ur dina bröst fast bebisen ännu inte är född. Försök att äta nyttigt och varierat. Barnet får all sin näring i från dig. Tankarna rör sig säkert mer och mer kring barnet. Kanske känner du oro inför förlossningen. Men en dag finner du att längtan efter att träffa barnet har tagit överhanden och att eventuell rädsla har bytts ut mot längtan efter förlossningen.


När alla vännerna gått hem...

Jag har inte mått något vidare den här graviditeten. Inge vidare alls faktiskt och varit sjukskriven sedan i mitten av maj. Det är jobbigt att må så dåligt samtidigt som man har två barn att ta hand om. En go och glad Liam med oändlig energi och en liten parvel i magen som vill att mamman ska ta det lugnt och äta bra mat. Samtidigt är det många projekt här hemma och bara det vardagliga med tvätt, städ och matlagning är jobbigt nog.
Jag är oändligt tacksam för min underbara sambo som halvt jobbar ihjäl sig när min kropp säger ifrån. Oändligt tacksam att våra barn har världens bästa mor och farföräldrar som ställer upp så fort dom kan och hjälper oss, även om dom själva har mycket med heltidsjobb, sjukdom och rust.
Under den här tiden har jag inte varit världens bästa kompis, jag är tråkig, orkar inte hänga med på partaj och umgås hellre med min familj istället för att försöka få barnvakt för en sen grillkväll. Men jag har iaf gjort mitt bästa för att höra av mig och kolla läget. Nu sitter jag här full av läskiga gravidhormoner och konstaterar krasst att det är ingen som frågar hur jag mår. Jag har inte träffat någon av mina vänner på flera veckor och det är ingen som hör av sig. Även om jag mår dåligt så äter jag varje dag och fikar varje dag. Det finns tid att umgås, men kanske inte över en shoppingdag eller en flaska vin direkt.. Jag känner mig krasst lite bortglömd. Och bara tanken på att min bästa Linnéa (som faktiskt orkar komma och äta bullar med en tråkig liten jag) kommer att flytta härifrån får mig lite lätt panikslagen. 
Men, men. Om några veckor kommer miraklet i magen att titta ut och då har jag viktigare saker att bekymra mig över. Som hur sjutton man ska klara av att hålla två barn vid liv när jag har fullt upp med ett...


Jag som trodde att jag skulle få en spruta...

dsc01144 (MMS)

Jag som trodde att jag skulle få en spruta...


För exakt ett år sedan...

dsc00592 (MMS)

För exakt ett år sedan...


Svårt att fånga vildarna på bild, men dom ...

dsc01143 (MMS)

Svårt att fånga vildarna på bild, men dom leker gärna tillsammans :)


Provsvar

Idag fick jag provsvaren av specialistmödravården. Dom hade visst "glömt" att ringa mig så det var min bm som hörde av sig och tur var väl det :)
Jag ska iaf själv få ringa BB mottagningen och få en tid för att komma dit och få injektioner av dels järn och dels ett annat ämne som hjälper kroppen att ta upp järn. (glömde vad det va eftersom jag satt på toa när det ringde, tillbringar ju en del tid där eftersom jag är konstant "magsjuk" av Niferexen..)
Hoppas verkligen att det ger resultat nu, för jag är sjukt less på att vara så ofantligt trött och orkeslös. Ser verkligen inte fram emot en förlossning i det här skicket ><

Inte så illa för att vara första gången :)

dsc01140 (MMS)

Inte så illa för att vara första gången :)


Bakdags!

dsc01139 (MMS)

Bakdags!


Årets bollkryss inköpt :)

dsc01138 (MMS)

Årets bollkryss inköpt :)


Årets bollkryss inköpt :)

dsc01138 (MMS)

Årets bollkryss inköpt :)


Ont i benen

Har fått tokont i benen så fort jag lägger mig ner. Sjukt irriterande eftersom det är svårt att somna och sova. Har ju tidigare alltid haft problem med att jag får sendrag i vaden om jag sträcker på mig när jag är gravid, men det är är annorlunda. En liksom krampaktig smärta som inte går över :S Har jag förstått det rätt kan det bero på någon form av vitaminbrist och järnbrist har jag ju så.. Får se vad BM/Läkare säger i morgon...

Leksakstips till 2-åring

Liam gillar pussel och när jag hittade det här i Stockholm tänkte jag att det måste ju vara kul ett bra tag iaf. Det blev succé :)


179kr fick jag böta För Mickis träpussel "Pippi byter om" finns garanterat billigare¨på nätet :)


Vegetarisk pastasås

Här kommer ett snabbt, billigt, enkelt och gott recept på vegetarisk pastasås. Tom den stora karln här hemma åt så det är bra betyg nog ;) Jag tycker om att laga vegetariskt ibland då det ofta blir både gott, billigt och nyttigt. Framförallt för miljön...

4 port

1 buk färdig tomatsås. Garant har en jättegod med grönsaker, finns på Willys.
1 pkt Go Green röda linser (ätklara)
1 gul lök
1 burk champinjoner (valfritt)
ev andra grönsaker som råkar finnas hemma, tex zucchini, paprika, majs...

Fräs lök och grönsaker i olja i en stor kastrull/stekpanna. Skölj linserna och häll i dom. Krydda med lite örtsalt och peppar. Slå på tomatsåsen, låt koka upp och småkoka några minuter (inte för länge då blir linserna mosiga) Servera med pasta och riven parmesan.

 


BM vecka 33+3

Var dags för ett besök Hos barnmorskan igår igen. Var väl inte sådär jätte upplyftande kanske men bebisen verkar må prima iaf :) Annars så var det väl lite annat som var mindre bra:

*  Järnvärdet har gått ner, trots dubbel dos Niferex (hej kass mage!)
*  Jag har gått ner i vikt
*  Bebben ligger fortfarande med rumpan ned

Jag fick en tid redan idag igen för att ta massa flera prover, det jag uppfattade var CRP, järn och vitamin B12. Tyvärr får jag vänta till måndag med provsvaren eftersom dom visst skickas vidare till specialistmödravården och dom hade inte öppet så länge på fredagar.
När det gäller bebbens läge så har vi tid för ett nytt UL på tisdag om 2 veckor då jag är i vecka 36 (35+1). Ligger bebben fortfrande med rumpan ner då så blir det möte på förlossningen för att diskutera vad som ska göras. (Vända alt. snitt antar jag)

Gjort en rensning av mitt badrumsskåp. Otr...

dsc01137 (MMS)

Gjort en rensning av mitt badrumsskåp. Otroligt nog fick det plats en hel soppåse med gammalt smink och annat här förutom det som fick bli kvar...


Ett besök på Akvarielagret i Bromma på väg...

dsc01136 (MMS)

Ett besök på Akvarielagret i Bromma på vägen hem idag resulterade i en extreme home makeover för våra småfiskar i hallen. Nästa gång är det stora Akvariets tur :)


Sjuk och rastlös. Då rensar man garderoben...

dsc01134 (MMS)

Sjuk och rastlös. Då rensar man garderoben på tre stora kassar...


Toretllini gratäng

Läste ett recepttips på en blogg jag följer. Det perfekta sättet att göra en kylskåpsrensing, nämligen en tortellini gratäng.

Jag använde:

4 dl grädde (med bäst före i morgon)
2st (rätt skrynkliga) paprikor
2 pkt bacon (bäst före i morgon)
1 lök
1 vitlök solo
1 burk champinjoner
1 pkt riven ost
1 förpackning barilla tortellini, ricotta och spenat.

Krasst men sant så fanns det risk för att både paprikor, grädde och bacon hade hamnat i soporna om några dagar om jag inte börjat ha bättre koll på mitt kylskåp. Jag skäms när jag slänger mat. Och då luktar/smakar jag innan jag slänger saker då mkt håller ett bra tag efter bäst före (borde heta minst hållbar till ist)

Jag kokade tortellinin nästan klar. Stekte baconet först och lät det rinna av, torkade ur stekpannan så att såsen inte skulle skära sig sen. Fräste på grönsakerna och slängde i baconet igen. På med grädde och kryddor. Jag kryddade med lite köttbuljong, svartpeppar, grillkrydda och en skvätt ketchup. När såsen puttrat några minuter tog jag den av värmen och rörde ner nästan all ost. I med tortellini och sås i en form, resten av osten överst. 200 grader cirkus en kvart.

Om det blev gott? Jajamän :)


Lycka för sjuk mamma att hitta nya Mama i ...

dsc01133 (MMS)

Lycka för sjuk mamma att hitta nya Mama i brevlådan :)


Riktigt nöjd med vinstället jag köpte från...

dsc01132 (MMS)

Riktigt nöjd med vinstället jag köpte från Perfect Home. Nästan så jag längtar till hösten, inte för jag kan dricka vin då heller, men väl korka upp en flaska och göra en god köttgryta :)


Våran lilla hjälpreda. Vattenskada i köket...

dsc01130 (MMS)

Våran lilla hjälpreda. Vattenskada i köket here we come! :)


På spa i högbo. Som jag längtat!

dsc01129 (MMS)

På spa i högbo. Som jag längtat!


Besök på förlossningen

Bebben i magen har varit ovanligt lugn hela veckan och rört sig mindre och mindre. Också varit svår att "väcka" vilket inte alls varit några problem förut. Min BM sa att om jag är orolig eller funderar över något så ska jag ringa förlossningen, bättre i onödan än inte alls. Hur som resulterade det i ett besök idag, men som skönt var så var allting i sin ordning. Anledningen till att jag känt mycket mindre är att bebben ligger med rumpan ner och har benen ganska låsta, det i kombination med en moderkaka som ligger i framkant gör att det blir inte så mkt rörelser just nu. Var skönt att få höra bebisens hjärtslag och se det lilla livet på ett ultraljud iaf <3

Var rädd om maten

Investerade precis 35 riksdaler i att beställa den här boken från lantmännen. Massa recept på bra mat, men även recept där resterna av den bra maten används. perfekt för oss som tyvärr slänger en del mat...


Några av fynden från marknaden igår. Jätte...

dsc01128 (MMS)

Några av fynden från marknaden igår. Jätte fina barnkläder på loppis, 80 kr för allt. Fyra pocket för 50kr. Nya. Årets fynd:) En bok är förresten till Mange, gissa vilken ;)


Lyckades bli magsjuk här. Igen. Slapp kräk...

dsc01126 (MMS)

Lyckades bli magsjuk här. Igen. Slapp kräkas den här gången iaf och har haft sällskap i sängen av Dexter på dagarna. Alltid något :)


RSS 2.0