I brist på bättre

Snodde en lista att roa mig med hos Imammasmage

Annars sitter jag här med relativt regelbundna men inte direkt smärtsamma sammandragningar. Kanske kommer att hända nåt dom närmaste dagarna iaf? :)

Reglerna är enkla.
Varje svar skall börja med bokstaven i ditt namn.
Du får inte skriva samma svar 2 gånger eller ditt eget namn som svar.


Då börjar vi:

1. Vad heter du? Susanna

2. Ett ord på fyra bokstäver: Säng

3. Flicknamn: Saga

4. Pojknamn: Simon

5. Yrke: Socionom

6. Färg: Svart (är det en färg?)

7. Klädesplagg: Stringtrosa

8. Mat: Soppa

9. Sak i badrummet: Sax

10. Plats/stad: Sydafrika

11. En orsak att vara sen: Sovmorgon

12. Något man skriker: Skit också!

13. Film: Stand by me

14. Något man dricker? Sangria

15. Band: Scorpions

16. Djur: Säl

17. Gatunamn: Storgatan

18. Bil: Subaru!

19. Sång: Stand by me
 


Dagen D

Idag är det dagen för BF. Dagen det är meningen att lillen ska titta ut. Men vette sjutton hur det blir med det. Ingen blödning, ingen slempropp, inga värkar, ingen smärta. Allt som händer är lite sporadiska sammadragningar så vi får nog vänta ett tag till.
Gick och la mig ganska tidigt igår och kunde inte somna om när Mange gick upp vid 5. Så halv sex tände jag lampan och läste ett par kapitel och sex åt jag en rejäl frukost och lusläste tidningen. Konstig känsla att vara morgonpigg så tidigt. Sen bestämde jag mig för att det inte var bra att vara uppe så tidigt ifall nåt skulle sätta igång så la mig och halvsov framför morgon TV till 8 tiden. Nu har jag precis ätit lite gröt och ska ta mig ett varmt bad, lika bra att passa på medan tid finns :)

Uträkning utgår från dagens datum: Ons 30 sep 2009.
Din graviditet startade Tors 25 dec 2008.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 8 jan 2009 (ägglossningen).
 
Du är på dag 280 av 280. (100%).
Du är i vecka 40.
Du har gått 39 fulla veckor och 6 fulla dagar (v39+6).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum idag
Du har 0 dagar kvar till beräknad förlossning.

Nya böcker

Eftersom det är bokbrist i hemmet så surfade jag in på adlibris och gjorde en beställning. En bok till mig, en till Mange och en till oss. Rättvist värre :)

  

Tisdag full av väntan

Precis haft besök av systeryster och lilla Isa. Började med en promenad i solen, satan vad kallt det blåste! Och sedan blev det saft och bullar inne. Mysigt värre :)
Sitter och väntar på att älsklingen ska komma hem från jobbet så jag får lite mera sällskap. Timmarna seeeegar sig fram. Konstig känsla att vänta och vänta på att något som man inte har en aning om hur det är ska börja. Har iaf en bra bok att roa mig med under dagen. Började läsa den igår så tror tyvärr att den bara räcker idag sen är det boktorka igen :(



99.6%

Min graviditet - BF Ons 30 sep 2009

Uträkning utgår från dagens datum: Tis 29 sep 2009.
Din graviditet startade Tors 25 dec 2008.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 8 jan 2009 (ägglossningen).
 
Du är på dag 279 av 280. (99,6%).
Du är i vecka 40.
Du har gått 39 fulla veckor och 5 fulla dagar (v39+5).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Ons 30 sep 2009
Du har 1 dag kvar till beräknad förlossning.


Kom nu lillen, mamma din är så kass på att vänta :(

Choklad

Två chokladsorter som jag fastnat för är dom här. Den ena är väl betydligt nyttigare än den andra men båda är goda :)

 


Bloggtips

Spiderchick

Läs och skratta högt. Älskar den :) Bilden med bebisbajs fick dock älsklingen att bli lite blek i ansiktet, haha om han bara visste vad som väntar. Själv kommer jag ihåg hur det är att bli kissad, bajsad och kräkt på tack vare mina kära systrar Johanna och Sofie :)


Måndag

Läste på Tinas blogg och tyckte att det här var en bra idé när man har måndags-ångest. Nu är ju iof alla dagar måndagar för mig men ändå :)

Idag måndag är jag glad för att:

Älsklingen är hemma med mig.
Det är jättefint väder.
Jag har en busig bebis i magen som verkar må prima.
Förlossningen är en dag närmare idag än vad den var igår.


Så nu känns det lite bättre, kanske iaf :) Idag ska vi till BM, äta sen lunch ute och handla lite. Ska på tips från Angelica köpa mig en vetekudde. Har tänkt på en sån länge och Manges sjukgymnast rekommenderade en men har inte blivit av. Fick reda på att det kan vara jätteskönt när förlossningen sätter igång så då är det väl bara att få fingrarna ur och köpa en :) Hälsokost here i come!



Bortskämd och otacksam

Ja det är precis vad jag känner mig. Här får jag vara hemma och mysa med magen och göra precis ingenting samtidigt som jag får pengar så jag klarar mig men jag är inte nöjd. Känner mig så sjukt uttråkad. Finns massa små projekt här hemma jag skulle kunna ta mig för men orkar inte ens laga mat. Tro det eller ej men att göra ingentning är nog inte hälsosamt i längden. Kom nu lillen mamma behöver en meningsfull tillvaro!



Blir det ikväll i brist på annat. Det och bea.

Snabb pastasås

Det här är något jag brukade göra ofta på den tiden man jobbade eftersom det går så snabbt. Smakade lika bra idag dock och mat som blir klar på mindre än en kvart är ju alltid kul när man har bråttom eller bara är väldigt hungrig :)

2 port

140g bacon (1 paket)
2.5 dl matl grädde
1 burk champinjoner
1 lök
ca 100g färsk spenat
1 köttbuljongtärning
peppar
pasta

Fräs bacon och hackad lök. I med svamp och spenat och fräs tills vätskan är borta ur spenaten. Slå över grädde och buljogtärning. Låt småkoka i 5 min. Smaka av med peppar. Red ev med maizena redning om du vill ha mer konsistens på såsen.
Servera med valfri pasta.

Höstpromenad och tjejkväll

Underbart väder idag. Ska fira med att ta en promenad med Malin om en stund. Nu orkar jag ju inte gå så långt längre men en 20 minuter ska väl fläsket få röra på sig iaf :) Ikväll blir det tjej mys med Malin och Jennie. Film och onyttigheter står på schemat.
Har sovit katastrofalt dåligt i natt. Varmt, trångt och ont. varit upp 5 ggr och kissat och fått klättra över katten, som låg raklång utanför mig, varje gång. Man har ju inte hjärta att flytta dom små liven heller :( Ont har jag haft i form av rejäl "mensvärk" hoppades nästan att det var något på G men som vanligt försvann det till morgonkvisten :(



Blir det ikväll :)


Denna väntan...

Så otålig, nyfiken, oroad, laddad nu. Vill ha min bebis! Gå hemma och drälla börjar bli lite.. enformigt. En vanlig dag i mitt liv när sambon har em brukar bli..

10,00 Går upp
10,30 Frukost
13,30 Mange åker och jobbar
14,00 Lunch till Extreme home makeover
15,00 Sova middag till Tyra banks show
16,00 brukar vakna lagom till Top Model repris
17,00 Hells Kitchen och middag
18,00 Amerikanska "lyxfällan"
18,30 Datortid
20,00 Idol
21-22 Väääntar
22,30 Mange hemma
24,00 Läggdags

Brukar spä ut tv tittandet med att läsa och tvätta eller pyssla med något lagom ansträngande hemma. Boooooring.

Vecka 40

Kroppen: Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Exakt vad som gör att förlossningen startar vet man inte. Det är troligen barnet som sätter i gång den. Många funderar över om det är möjligt att sätta i gång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns dock inget sätt att själv tvinga i gång förlossningen, utan barnet kommer när det är klart. Förlossningen sätts bara i gång på sjukhuset om det finns någon medicinsk anledning, till exempel att du har högt blodtryck. Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen. Den ger efter så småningom och börjar öppna sig.
Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen.

Barnet: Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet.
Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42.


Det här är hundra gånger värre än att vänta på julafton när man var 6 år. Har ingen aning om vad jag kan förvänta mig mer än att han i magen kommer att vilja komma ut snart. Men antar att jag får veta tids nog :)
Mår fortfarande prima, inga större krämpor och inga smärtsamma förvärkar. Lillen har blivit mycket lugnare dock, antar att det är trångt där inne. Nu är det mest lite buffande och inga direkta sparkar längre. Sånt som oroar mig men vart man än läser så är det ju så det ska vara tydligen. Sammanfattningsvis så kan man ju säga att jag är VÄLDIGT gravid just nu och hoppas att jag inte behöver vara det så länge till :)

1 vecka till BF

Japp, 1 vecka kvar till dagen D. Börjar bli olidligt att vänta. Och tungt. Fast med tanke på hur bra jag mår så är det väl snarare 3 veckor kvar är jag rädd :(
Är sjukt nyfiken på vem den där lilla personen i magen är, vill lära känna honom nu. Blir alldeles tokig av längtan snart :(



Jag och min älskade pappa sommaren 1981. Saknar dig pappa!



7 månader gammal, undrar om lillen får lika "mycket" hår som jag hade :)


Linssoppa

Gjorde linssoppa idag till lunch. Riktigt nyttigt och riktigt billigt. (4kr/port beat that) Synd bara att sambon dissar allt med "konstig konstistens" Det blir ju liksom lite samma sak som ärtsoppa, men blir fina matlådor åt mig iaf :)
Receptet är hämtat från Tasteline och är ett av deras mest omtyckta sopprecept.

Ca 5 portioner, går utmärkt att frysa.

2 msk   olja
2 st   gul lök(ar)
3 dl   röda linser
1 msk   curry
4 st   morot/morötter
2 tärning(ar)   grönsaksbuljongtärning(ar)
1,7 l   vatten
    salt
    peppar
1 st   lagerblad

Tillagning

1. Skala och strimla morötterna fint. Skala, finhacka och fräs lök och strimlade morötter tillsammans med curry i oljan.
2. Skölj linserna och tillsätt dem.
3. Häll på vatten, buljong och lagerblad, koka i ca 10 minuter eller tills linserna är mjuka.
4. Smaka av med salt och peppar. Servera med bröd. Soppan räcker till lite fler än 5 portioner och går bra att frysa in.


Sjukgymnastbesök för Golden

Ja egentligen heter det ju equiterapeut om man ska vara noga men är ungefär samma sak som sjukgymnast. Hur som helst så gick det bra och han hittade "felet" på en gång. Inflammation i en muskel och ett muskelfäste högt upp i höger bak. Blir liniment och massage i tre veckor sedan återbesök. Skönt att det inte var något allvarligt men trodde inte direkt det heller då stelheten har försvunnit efter hand när man ridit. Så nu har man en glad häst igen :)



Knäckig Äppelpaj

Hittade recept på en äppelpaj i ett reklamblad och var tvungen att testa. Bra val för gott var det :)

6 äpplen (800g)
150g smör
3dl havregryn
1/2dl ljus sirap
1/2dl vetemjöl
1/2tsk bakpulver
2msk mjölk

Vanlijsås

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Blanda alla övriga ingredienser utom äpplen med smöret.
Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord pajform och bred smeten över. Grädda i ca 30 min tills ytan är gyllenbrun och knäckig. Servera med vaniljsås.

Enjoy!


Måndag vecka 39

Idag är det vecka 38+4. Dagen D närmar sig :) Än så länge mår jag bra men har faktiskt börjat få ont i ryggen nu samt svårt att sova. Helt hopplöst att försöka hitta en bekväm sovställning och sen blir det ju så vaaaarmt :(
Gjorde en stor röjning i förrådet igår, alltid lika kul att rota runt bland gamla prylar. Hittade min "klipp och klistra pärm" från -88 där jag sparat div reklam och annat. Blev rätt förvånad när jag jämförde priserna i ICA-reklam från -88 med dagens...

Bananer: 7.90kr/kg
Kalles Kaviar: 12.90kr
Rost-bröd: 9.90kr
2l cola: 15.90kr

Maten var alltså hälften så dyr -88 som idag, kanske inte så förvånande men Coca-Cola kostade MER 1988 jmf med idag. Och dom funderar varför barnen blir fetare och fetare...

Nej snart kommer lillen och då blir det fredagsmys och lördagsgodis. Inge läsk och skräp i veckorna. Gäller att få svärmor att förstå det också då kanske :)

Lillens rum

Har ju pysslat i ordning lite till lillen (just det grabben du får jättegärna komma ut nu). Vi har inte pyntat och pimpat ihjäl oss än (vill ju gärna matcha prylarna med personligheten) och gardiner är ju helt hopplöst att hitta :(
Men en liten bit har vi kommit iaf :)



Och väggarna är grå, inte blå (enligt färgburken iaf)

Hel lax i ugn

Mange tjatade till sig en hel lax sist vi var och handlade. 2,2kg vägde den. Trodde det skulle vara bökigt att pyssla med en hel lax men oj så fel jag hade...

1 hel lax, ca 2kg
1 citron
1 gul lök
1 kruka dill
3 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
smör

Vi tog bort huvud och stjärt för att den skulle bli mer lätthanterlig.
Sätt ugnen på 200 grader.
Salta laxen på både in och utsida. Peppra insidan. Fyll laxen med örter (man kan säkert använda fler än dill), skivad citron och skivad lök.
Bred ut folie i en långpanna, tillräckligt för att göra ett paket som sluter tätt om fisken. Smörj folien med smör.
Lägg i laxen och vik ihop folien. Lägg i en långpanna och ställ i nedre delen av ugnen i 50 min.

Servera med någon sorts potatis och en kall sås. Laxen blir supersaftig, prefekt bjudmat. 2kg lax räcker till minst 6 personer. När laxen är klar är det lätt att dra av skinnet och dra av köttet från benen.



Bild från Annas LCHF, som för övrigt har massa smarriga recept :)

Vecka 39

Kroppen: Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber.
Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Barnet: Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.

Var hos BM igår, hon hade dubbelbokat (igen...) så fick träffa en annan BM men det gick ju bra det med. Magen hade hållit stilen och växt precis enligt kurvan. Vikten var med skor hutlösa 86kg men som BM sa, oroa dig inte över det många som kommer hit är betydligt kortare än dig och väger det redan vid inskrivningen. Ändå kunde jag inte låta bli att titta på bilder från Thailand förra året och fundera om man någonsin kommer att se ut så igen...
Blodtrycket var precis samma som sist och blodsockret på 5. Så nu är det bara att vänta, å vänta antar jag :)

Den som väntar på något gott...

Väntar alltid för länge, det vet ju alla :) Är så sjukt nyfiken på våran lilla bebis. Vårat mirakel. Han killen som gör sitt bästa för att möblera om bland mammas alla organ. Som väcker en mitt i natten med en välriktad spark i revbenen och allt man kan göra är att le. 17 dagar är det meningen att det ska vara kvar. Jag tror och det känns som att det blir betydligt fler samtidigt som jag faktiskt är lite less på att vara gravid. Börjar bli redo att byta bort det här slappa livet med 24h om dygnet som jag kan göra vad jag vill på mot att inte få sova mer än ett par timmar i sträck i sisådär ett halvår eller nåt. Jag har ingen aning om vad det innbeär att ta hand om en bebis själv egentligen. Men jag vet att jag är redo nu och att vi är två som väntar och längtar efter det lilla pyret. 1+1 = 3


Vecka 38

Idag är det början på vecka 38 (37+0)

Vecka 38

Kroppen:
Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt.
När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång. När du väntar ditt första barn är det vanligast att barnet kommer efter beräknat datum. Är du omföderska föder du statistiskt sett nästa barn två till tre dagar tidigare.

Barnet: Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång

Jag och lillen verkar trivas bra ihop och tyvärr (om man får säga så) verkar han fortfarande ha gott om plats i magen så han har nog inga planer på att komma ut i första taget. han rör sig och bökar runt, kan fortfarande sparka kraftigt och det trycker ingenting nedåt än. Inga direkta förvärkar heller och inget annat tecken på att förlossningen skulle vara nära. Vi får vänta och se. Hoppas bara han är ute före 17e oktober, vill verkligen att pappan ska få se Green Day då :) Men har för mig att bm sa nåt om att man blir igångsatt om man går mer än 14 dagar över tiden. Får fråga nästa vecka när jag ska dit :)

Pyton

Det är vad jag mår. Har mått illa hela natten och gör det frotfarande trots åtskilliga besök på toa. Får inte i mig något alls men lyckades ta en resorb i 1dl vatten nyss iaf. Usch å fy. Blir en dag på soffan nere idag, tur det bara är 4m till toa...

Dagen efter piller...

Nytt förslag att man ska kunna köpa dom på ICA ex. Visst är det bra att dom finns men här är jag lite moralkärring faktiskt. Använd kondom för i helv... Sen kan man ju köpa dom på apoteket och massor av apotek är ju öppna 7 dagar i veckan. Det räcker väl..

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article5762978.ab


Fisk i god sås

Favorit recept på lättlagad fisk här hemma. från Matklubben (where else liksom?) I min variant av receptet blir det dock lite mer sås än orginalet :)

Ingredienser

3 msk vetemjöl
2 dl vatten
1,5 fiskbuljongtärning
2-2,5 dl valfri grädde
1 msk smör
1 msk pressad citron
1 knippa dill
400 g fisk (jag brukar ta ett fiskblock och halvtina det)
ev. en näve skalade räkor

Gör såhär


Först tillagas såsen, gärna i en traktörpanna.
Mjölet först ner i pannan, sen det kalla vattnet som vispas med mjölet.
Grädde, buljongtärning och smöret tillsätts.
Under omrörning kokas såsen upp.

På ett par minuter blir det en slät fin sås. den blir ganska tjock och det bör den vara eftersom fisken avger en del vätska.
Citron hälls i och såsen smakas av.

Alla sorters fiskfilé, utan skinn och ben, både färsk och fryst kan kokas i såsen.
Större fileér skäres i bitar.
Spättafilé kan rullas.
Den frysta blockfisken skärs först i skivor och sen i kuber.

Lägg fisken i den färdiga såsen.
Fisken får sedan sjuda under lock utan omrörning.
Spättarullarna ca 7 min, färska portionsbitar ca 5 min och frusna bitar ca 10 min.

Serveras med kokt potatis och rårivna morötter.

Verkligen jättegott och jätteenkelt att göra. Medan potatisen kokar är du klar med fisken :)

Gravid problem?

Vaknade i natt av att jag var tvungen att kräkas. Mådde inte illa vare sig före eller efter men kräkas var jag tvungen att göra. Konstigt. Idag känns allt som vanligt igen så jag hoppas att jag slipper det här mindre trevliga uppvaknandet i natt ><
Smitit ut och handlat på fm. Hade Mange med och pekade på det som skulle handlas. Undvek folk så gott det går men herre gud vilken tristess det är att vara hemma själv 10 timmar om dan och göra absolut nada mer än tvätta, laga mat, tv å dator. Är ju det man klarar av ungefär... Men borde försöka njuta av lugnet antar jag :) I morgon blir det iaf en promenad med mamma och Alma på em innan fotbollen :) Älskade bästa Alma. Om jag någon gång köper en hund blir det definitivt en labrador. Men en brun hane då, annars strejkar Mange :)


Köttgryta med Coca Cola

Testade i fredags och blev jättegott. Sambon tyckte det smakade lite mjäkigt men jag tyckte det var jättegod smak :) Receptet är från Matklubben as usual :)

Ingredienser, 2 port

200 g nötkött , grytbitar el . högrev
1 stor gul lök
1 dl Coca-Cola
1 msk apelsinjuice
2 msk vatten
1 msk soja
2 - 3 enbär
½ krm svartpeppar
½ tärning köttbuljong

Redning:

2 msk grädde
½ dl vatten
1 msk vetemjöl

Skär köttet i sockerbitsstora bitar.
Skala löken och skär den i klyftor.
Lägg alltsammans i en kastrull.
Häll över Coca-Cola, juice vatten och soja.
Tillsätt lätt krossade enbär, peppar och smulad buljong.
Koka upp och koka sedan under lock på svag värme i 25-30 minuter.
Skaka ihop redningen av grädde, vatten och mjöl.
Rör ner den i spadet och koka 5 minuter.

Jag gjorde lite annorlunda. Lät köttet stå och dra i såsen i ett par timmar innan jag började koka grytan. Löken tillsatte jag först när det var 20 min kvar och hade även i en burk champinjoner (vi är champinjonjunkies här hemma)



Magen vecka 37

Idag är det vecka 37 (36+2) och såhär stort har lillens bo blivit :)


Mustig köttgryta på fläskkött

Lagar ju massa grytor nu eftersom dom lämpar sig så bra att frysa in. Har faktiskt inga tomma matlådor kvar nu men en full frys är nog väldigt tacksamt om ett par veckor när vi har en bebis i huset :)
Receptet hittade jag på Matklubben.

Ca 8 port

Ingredienser

1 kg Grytbitar (helst griskött)
5 dl Utspädd äppeljuice
1 dl Kinesisk soja
1 st. Gul lök
1 tsk Svartpeppar
1 tsk malen ingefära
2 - 3 st. Vitlökar
2 - 3 msk äppelcidervinäger
3 tsk Curry
3 msk Mjöl
3 - 5 msk Creme fraiche

Gör så här

Blanda allt i en stor gryta och låt det stå i minst 3 timmar. Ex: Du kan göra den på kvällen innan och sen tillaga den till middag dan efter, det gör ingenting att den står längre än 3 timmar som jag har skrivit.
Efter köttgrytan stått i 3 timmar eller över natten så ska du koka den i cirka 30 min. Om du vill veta att grytan verkligen är klar, så kan du smaka av köttet.
Tillbehör på sidan om: Jordnötter, mandariner, gurka, tomater, sallad m.m. (Det blir jätte gott till)

Servera med ris eller kokt potatis.

Jag hade i en burk champinjoner också och det blev en hel burk creme fraiche. Riktigt god och lite annorlunda smak. Kräsna sambon gillade den skarpt iaf :)

RSS 2.0