Middagstips

Köpte Findus Dagens Deli: Pasta med rökt lax och bladspenat, när dom hade erbjudande härom veckan. Idag orkade ingen av oss laga mat så då åkte dom fram ur frysen. Var riktigt, riktigt gott. Vi tyckte såsen var så god att vi hade i 200g skalade räkor och det gjorde ju inte direkt smaken sämre :) Perfekt mat när man har ont om tid/lust/inspiration. Inte så billigt dock. Runt 35kr för en portion men billigare än hämtmat och definitivt godare :)


Stackars liten..

Liams andning var sämre idag. Rosslig och lite pipig. Natten var allt annat än lugn pga hosta och slem i halsen hos lillfisen. Dock sov han som en stock på fm mellan 8-11 vilket mamman uppskattade :)
Mammahjärat tyckte dock att han borde undersökas av läkare så på em åkte vi till HC. Fick träffa samma läkare som tog hand om min mjölkstockning och förutom att han trodde Liam var en tjej (wtf?) så fick vi verkligen jättebra hjälp. Han hade pipljud vid andning men sänkan såg bra ut (och lillfisen sa inte ett pip vid stickifingret!) vi fick recept på Mollipect som han ska äta tre dagar, om det inte blir bättre eller om det blir sämre så får vi komma in igen så ska han få ventolin. Han är iaf pigg och glad, ingen feber har han heller. Han äter bra med tutte och dricker bra. Lite sämre med den "vanliga" maten men skulle tro att han fortf äter mer än de flesta 7 månaders bebisar (LIam blir 7 månader på lördag!) Nu har jag pallat upp huvudändan på hans säng med böcker under så får vi hoppas på en bättre natt. Hoppas också att han somnar tidigare än gårdagens 22,30 ><

Kommer lite bilder i morgon om jag hinner ladda upp. Gonatt!

Shoppingtur

Fick ett sms av Linda på fm att dom hade 30% på allt på Cubus idag. Hade tittat på ett par snygga mysdressar där tidigare men tyckt att dom var lite i dyraste laget (250 för tröja 200 för byxor) men med 30% rabatt så :) Har ju varit riktigt nere ett par dar (känner mig fet, ful och finnig plus att det ser ut som skit härhemma) och tänkte att det kan ju inte skada att känna sig snygg i hemmamyskläderna iaf. I Valbo mötte vi upp systeryster, Timo, Katja och lilla (stora) Måns. Köpte två mysdressar och lunchade på Madame. En bra tur :) Liam var vaken hela tiden och somnade sött i bilen på vägen hem.

Vi kom hem vid 3 efter att ha gett hästarna lunch på vägen hem. Vid halv fyra kom bästa vännen Linnéa på besök. Vi tog en promenad, fikade, pratade massa trädgård och åt middag. Nu sover lillfisen sött i sängen och jag tittar på repris av halvåtta hos mig.  Det enda som saknats under dagen är den stora älsklingen som jobbar dubbelskift men vi har hela dagen i morgon på oss att mysa (läs STÄDA).


Korallfärgad velourdress från Cubus :)


Kan själv

När jag åt frukost i morse så tänkte jag ge Liam lite banan (han gillar ju inte när han inte får smaka). Kom att tänka på förklädes-haklappen vi fick av vår snälla granne Gunilla och tänkte att han kunde ju få kladda lite själv. Döm av min förvåning när lillkillen genast greppar skeden och försöker äta själv. Han provade att kladda med händerna med såklart men han förstod vad skeden var till för. Stora killen!


Sjukt

Det är mycket som är sjukt nu:

Liam är sjuk

Vi har jobbat sjukt mycket i trädgården i helgen

Vi har sovit sjukt dåligt i natt

Liams hosta är sjukt jobbig på natten

Försäkringskassan är sjukt odugliga

Vårat hem är sjukt stökigt

.. och sjukt skitigt

Mange jobbar sjukt mycket

Jag tappar sjukt mycket hår

Det är sjukt mycket tvätt som behöver tvättas

Liam är sjukt söt :)

För tidigt...

Liam somnade 20.30 igår. Åt tre gånger i natt. Vill upp 4,40. Behöver jag nämna att mamman är liiiiite trött idag. Bara lite...

Fredags gott

Fredag och sol, vad passar då  bättre än grillat? Idag blev det kycklingfiléspett, grönsaksspett och grillade majskolvar. Fetaostsås och vitlöksbröd till. Wunderbar! Min marinad/glaze som jag gör skälv är förresten världens godaste. Prova!

Marinad/Glaze

1/2 dl Sweet Chilisås
1/4 dl Rapsolja
1  msk Kikkoman soja
1 msk Tigersås
Grillkrydda

Passar utmärkt till kyckling, fläsk och grönsaker!


Fetaostsås

1/2 Fetaostbit
1 burk creme fraiche
2 tsk honung
salt
peppar

Använd vanlig fetaost, inte light då den inte går att smula.
Smula fetaosten i creme fraichen och blanda i honungen. Smaka av med salt och peppar. Man kan även ha i en pressad vitlöksklyfta om man känner för det :)


Mums!


Våran vaktkatt Spooky



Det här är våran vaktkatt Spooky. Han är fortfarande lite
skeptisk till Lilleman men ligger för det mesta bredvid när
vi sitter och leker och kommer fram så Liam får klappa lite.
Kommer det någon så sitter han kvar på filten bredvid Liam
och morrar precis som en hund. Våran fina, fina kissemiss!


Mammas pysselpelle



Det är jättekul att tömma baljan på leksaker :)


Föräldragrupp

Idag var det dags för föräldragrupp igen. Jag och Liam åkte själva eftersom pappan inte direkt var i form efter jobbfesten igår.. Hursomhelst kom vi lite sent eftersom vi sov fm till 9.20 och det börjar 10. Stressigt värre. Väl på parkeringen utanför lyckas jag såklart välta den öppna skötväskan uppochner i en lerpöl. Dagen kunde ju börjat bättre.. Idag var det bara LIam, Rasmus och Elsa på plats med sina mammor. Konstigt för temat idag var egenvård och vi pratade om vad man bör ha hemma i husapoteket och annat som är bra att veta. Kan sammanställa en lista senare.
Annars har vi inte gjort många knop idag, blir lätt så med snöslask och gråväder. Man tappar liksom sugen. Hoppas på en bättre dag i morgon!

Supergott potatismos

Gjode eget potatismos idag till lunchen. Pulvermos är inget vidare tycker jag även om sambon inte bryr sig :) Hur som, härom morgonen när jag slötittade på Rachel Ray så gjorde hon potatismos med både kycklingbuljong och grädde i. Var ju såklart tvungen att testa och det blev SÅ gott så :) Inget hälsomos kanske men men ;)

4 port

ca 1kg potatis (10 stora eller 15 små)
2 dl kycklingbuljong
0,5 dl grädde
en rejäl klick smör
salt
vitpeppar

Koka, mosa, njut :) Ja ha inte i några ingredienser förrän potatisen är kokad och vattnet borta såklart.


Sovvanor

Liam har numer någolunda rutiner på sovandet. Måste säga att det värsta jag vet är föräldrar som säger nåt i stil med " XXX har sovit hela natten sedan han var 3 veckor"  Ni ska bara veta hur det känns att ine få ha sovit mer än 4 timmar i sträck på ett halvår!
Nåväl, Liam mår prima och det är ju huvudsaken :)

05-06: Uppstigning
8-tiden: fm vila ca 1h
11-tiden: sover middag ca 1h
15-tiden: em vila ca 30 min
19,30: Somnar för natten

På natten äter han en gång vid 23 och sen vid 03-04. Lite trist att han äter vid just 23. Man vill ju ha lite egntid på kvällen så att lägga sig vid 22 hade varit perfekt. Iaf två timmar med älsklingen, men att vakna efter 1h nattsömn för att amma och byta blöja är nästan tortyr färför blir det att man är uppe tills Liam äter och är som ett lik vid 5-snåret på morgonen ist. Kan säga att jag lääääängtar tills han inte ammar på natten längre :)


Köttfärssås för 6 mån+

Det här hade jag i köttfärssåsen jag gjorde till Liam idag och det blev gott!

4 barnportioner

150g köttfärs
1/2 dl vatten
1/2 burk krossade tomater
1/4 hackad liten lök
1/2 riven morot
1-2msk riven rotselleri
1/2 tsk oregano
rapsolja

Fräs lök, morot och selleri snabbt i lite olja. Slå på vatten och tomater och låt småkoka ca 5 min. Smula i köttfärsen och låt koka ytterligare 5-10 minuter. Smaka av med oregano.
Mixa tillsammans med kokt pasta till lagom konsistens. Ha ev i lite mer rapsolja. beräkna 1 tsk extra fett per portion.


Det går lika bra med selleri..

Har ätit selleri en gång i mitt liv. Var någon grön sort i en pastasallad och det smakade sk**. Sedan dess fnyser jag när det står selleri i ett recept och hoppar helt enkelt över den. Har dock märkt på senare år att framförallt i italienska recept så är det väldigt ofta rotselleri inblandat. Inte brytt mig så mycket om det men idag när jag letade recept på köttfärssås till Liam så hittade jag flera recept för bebisar med rotselleri i. Happ får väl testa då. Hittade rotselleri i grönsaksdisken och blev riktigt förvånad. Den luktade ju gott! Luktar lite som örtsalt eller grönsaksbuljong. Hade i en liten bit i Liams köttfärssås och lite i den jag gjorde till oss. Gott! Kommer jag definitivt att använda igen :) Liam gillade sin köttfärssås han med :)


Liten Liam sover middag...


Neutrogena Visibly Clear

Jag har haft bra hy hela livet, aldrig problem med finnar och så, trots ibland aningen tveksamma matvanor. Hade turen att kunna glida igenom tonåren utan att aldrig behöva köpa mig ett täckstift. Men nu... De senaste veckorna har jag fått så mycket acne i ansiktet att jag skämts för att gå utanför dörren. Inga små finnar heller utan stora ilsket röda blemmor som aldrig verkar vilja försvinna. Tack för det alla amningshormoner :(
I fredags fick det vara nog. Förde över lite pengar från sparkonot och gick till Åhléns för att få hjälp. Kom hem med ansiktstvätt och serum som synbart minskar blemmor på 8h från Neutrogena. Testade på en gång. Tvätten skrubbade härligt rent utan att torka ut medan det lilla serumet sved bra när man duttade på det. Har använt min dagcremé och nattcremé från Lumene som vanligt. Efter att ha tvättat ansiktet morgon och kväll i 4 dagar syns redan resultat. De stora blemmorna är snart borta och den enda lilla nya jag fått var pytteliten och försvann på en gång. Kan verkligen rekommendera Neutrogena! Särsrkilt jättedyrt är det inte heller. Alla deras produkter ligger kring 70kr per förpackning.




Fyra dagar senare


Med raketfart..

Liam har ju lärt sig en himla massa senaste veckorna, från att det har "stått still" med nya saker ett litet tag sa det bara swoosh så hade han helt plötsligt lärt sig en massa nytt :)

Liam kan bl.a:

* Sitta själv
* Dricka ur pipmugg själv
* Säga pappa
* Ta sig från sittande till att ligga på mage
* Plocka i och ur nappen
* Sätta nappen i mammas mun
* Leker tittut med oss, dvs han tar något och lägger för sitt eget ansikte och vill att vi ska säga tittut när han tar bort det :)

Som sagt, det går fort framåt och i den här hastigheten är man rädd att missa något. Försöker att anteckna allt som händer och skriver in i Liams förstaåret-bok. Kan ju vara kul att titta i om några år och jämföra om vi skulle få fler barn. (nej mamma vi har verkligen inte planerat fler just nu :))

A-barn

Idag var vi på BVC för en något sen 6-månaders koll. Liam har nu passerat 10-kgs strecket och väger stadiga 10,1kg till sina 74 cm. Helt enligt kurvan :)
 Vi pratade även lite om Lillemans utveckling och BVC sköterskan kallade honom för A-barn. Det lät ju jättebra javisst, men delar man in barn i kategorier efter hur snabbt dom utvecklas eller hur "smarta" dom är? Det verkar ju som något man kan tänkas ha gjort på 1800-talet. Alla barn utvecklas väl i olika takt, eller?

Hursomhelst så är jag en väldigt stolt mamma till min stora kille iaf!

Utmaning

En blogg jag läser varje dag är Spiderchick. Fantastiskt rolig och härlig blogg! Hon utmanade några av sina bloggvänner samt alla läsare att göra den här utmaningen och i brist på inspiration idag så tänkte jag också göra den :)  Nu är ju inte jag en sån som bloggar för att bli just en bloggare utan för min egen och min familjs skull. Har familjen utspridd över landet och världen och det här är ett sätt för mig att dela med mig om Liams utveckling. Sen struntar nog dom i mina recept och shoppingtips men det tycker jag är kul att skriva bara :)

Blogg jag läser först: Denise och Wilgots blogg, knoddenojag

Blogg jag hört talas mycket om men aldrig läst: Perez Hilton

Kändisblogg jag följer: Vimmelmamman, underbar blogg om allt från tankarna att leva med cancer till inredning och kändisfester.

Mest kända bloggare jag sett IRL: Inte någon :) Svårt när man bor där man bor. Skulle vara han halvkända homosexuella killen då som var in på jobbet och sen bloggade om hur läckra mina manliga kollegor är :)

Första bloggen jag började följa: Englasshowroom

Bloggare jag beundrar och varför: Spiderchick. Jag skulle också vilja vara så rolig. Hon driver med sig själv på ett skönt sett och älskar hennes vardagsbetraktelser om föräldralivet. Lätt att känna igen sig då våra barn är nästan jämngamla.

Fördelar jag fått tack vare bloggen: Skulle vara lägre telefonräkning tack vare färre samtal till Dubai då kanske :)

Då hatar jag att blogga: När jag ska berätta massa roliga saker för mamma och hon redan läst allt på bloggen ><

Då älskar jag att blogga: Älskar var väl att ta i :) Men roligt när man får en trevlig kommentar och det var jättekul att bli hittad på nätet av en gammal vän :)

Person som ofta kommenterar hos mig och som förtjänar lite uppmärksamhet: Pappatobbe, roligt med en kille som skriver om hur det är att "vara gravid" och bli förälder :)




Vackra smycken

Internet är rätt litet ibland. Fick kontakt med en gammal klasskompis från tiden i lågstadiet till 9an via en blogg vi båda läser. Vi har båda barn i samma ålder, skiljer ca en månad mellan gobitarna :) Och det är verkligen roligt att ta upp kontakten med gammla vänner. Hursomhelst, dit jag ville komma är att min kompis har en sida där hon säljer egengjorda smycken. Titta in där, dom är verkligen fina! Själv ska jag beställa ett halsband i sterling silver när jag bestämt vilket jag vill ha och vad det ska stå på det.

Hemsidan är: http://www.luciadesign.se


Hemlagad barnmat

Liam äter ju ganska mycket, närmare bestämt:

1,5 portion gröt + 1/2 burk fruktpure till frukost
1 burk 6 mån mat  + 1/2 burk fruktpure till lunch och kvällsmat
Bröstmjölk till mellanmål, läggdags och på natten

Den här mängden mat märks i plånboken om man köper all mat färdig så igår tänkte jag testa att laga själv :)

Kycklingfilé med potatis och morot

1-2 port

1/4 ganska liten kycklingfilé (Om det är 5 st på 1kg är dom ganska små )
1 potatis
5 cm rätt tjock morot
pyttelite hackad lök
1 nypa hackad persilja
rapsolja
kokvatten (spar vattnet maten kokat i)

Skär potatis och morot i mindre bitar. Koka i osaltat vatten tillsammans med löken tills de är mjuka. Lägg i kycklingen skuren i mindre bitar och koka tills kycklingen är klar. Mixa tillsammans med 1 tsk rapsolja och en nypa hackad persilja till önskad konsistens. Späd med kokvattnet om det behövs.

Liam gillade maten och det gjorde mamma och pappa med ;) Pris per portion blir ju ca 3-4kr som mest vilket är bra mycket mindre än om man köper burkmat :) Nu till veckan blir det att testlaga lite saker för att se vad som gillas och sen laga större satser och frysa in.


Liam sitter själv :)


Han har sutttit stabilt med lite stöd ett tag men sen i torsdags
sitter han hur bra som helst på egen hand. Tippar inte ens
omkull när han ska sträcka sig efter saker. Vill han ha något
som är lite långt bort så lägger han sig på mage och kravlar
sig dit. Stora killen!


Liam testar nya bilstolen


Vintips, rödvin

Igår hade vi en spontan grillkväll här hemma med Liams mormor och morfar, mycket trevligt! Dom hade med sig ett rött vin som var otroligt gott. Nu drack ju inte jag något men från den lilla sipp jag smakade och enligt Mange så var det helt fantastiskt gott. Påminner ganska mycket om ett annat gott vin, Kevin Arnold. Det kommer ju från samma region i Sydafrika och är gjort på samma druva (Shiraz)  men kostar hälften. Ett riktigt fynd!



79kr på bolaget, ***** i test i Allt om vin, ett fynd!


Fullspäckad dag

Dagen började inte så bra idag. Stökig natt och tidigt uppe är inte drömstarten direkt, men men. Sånt är livet som småbarnsföälder. Klockan 10 var det iaf dags för föräldragrupp. Något Liam verkligen gillar då han tycker om att spana på andra bebisar. Idag var han dessutom gruppens stjärna då han är den enda som sitter alldeles själv :)
  På föräldragruppen såg vi idag en film om barns temperament, riktigt intressant faktiskt tyckte både jag och Mange. Man fick sig några små tankeställare och även om man ska ta alla råd med en nypa salt är det några saker jag kommer att ta med mig från filmen, det som kändes mest "aha" var:

"..alla barn behöver bekräftelse och bli sedda. Att alltid få höra nej påverkar barnen negativt. Särskilt de "lätta barnen" (orkar inte gå in på de olika temperamentstyperna) som nästan alltid gör som de blir tillsagda kan på sikt få dålig självkänsla och självförtroende av att alltid få höra nej och att de inte får. De "svåra barnen" reagerar ofta istället med att bli särskilt besvärliga och trotsiga. Att istället för nej bemöta barnet med tex "jag vet att du jättegärna vill leka med den nu, men den är farlig och mamma vill inte att du ska göra dig illa" visar man barnet att man är medveten om vad det vill samtidigt som man förklarar varför barnet inte kan få som det vill just nu. Reaktionen på kort sikt kan bli densamma, barnet kanske gråter och skriker eller blir ledset, men barnet känner att man bryr sig och att dess behov blir sedda."

Tänkvärt tycker jag.

En annan tänkvärd sak pratade Pia om. När hon skulle bli mamma på -70 talet hade hon en föreställning om att hennes barn skulle vara som henne, särskilt eftersom hon fick en dotter. Men så blev det ju inte så klart. För alla barn är egna individer och hur vi blir som personer finns till största delen i våra gener. Tidigare trodde man att nyfödda bebisar var oskrivna blad som fylldes i av oss föräldrar. Nu vet vi att bebisen redan vid födseln har en helt egen personlighet och temperament. Allt som krävs för att dom skall utvecklas till underbara små människor är kärlek och omtanke.


Liam leker & mamma städar..


Recept tips: Allt-i-ett-kyckling

Minimal ansträning, få ingredienser och gott :) Kräver lite förberedelse dagen innan men annars är det enkelt och bra :)

4 port

4 kycklingfiléer
1dl olivolja
6 skivade vitlöksklyftor
2 tsk chiliflakes
2 citroner, rivet skal+saft
1 tsk svartpeppar
6 potatisar
salt
bladpersilja, hackad

Blanda olivolja, vitlök, chili och citronsaft+skal i en bunke. Låt kycklingen marinera i lagen över natten.
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatisen i klyftor. Koka klyftorna i lättsaltat vatten tills de är nästan klara, ca 10 min. Låt potatisen rinna av och lägg i en ugnsform tillsammans med kycklingen. Häll över lite av marinaden, salta och blanda runt.
Stek i ugnen 30-40 minuter tills kycklingen är färdig. Strö över hackad bladpersilja.

Servera gärna med en kall sås efter smak, tex tzatsiki.
 

Resetips: Sydafrika

Fick en liten tidning med restips och annat från Ving med min senaste Amelia. Läste bland nyheter och där nämns Sydafrika och Knysna. genast kom alla minnen över mig och OM jag vill resa nu. Vi har ju haft förmånen att ha besökt Sydafrika inte bara en utan tre gånger då min farbror bott och arbetat där i nästan 10 år. ( Nu har han dragit till öknen i Dubai dock..) Sydafrika med tre ord för mig är: Vackert, underbart och fantastiskt. Sambon bedrivid säger Braii (Syafrikansk bbq), Safari och Surf ;) Ställen vi besökt i Sydafrika är:

-Johannesburg
-Pretoria
-Kapstaden
-Port Elisabeth
-Jefferys Bay
-Garden Route
-Knysna
-S:t Lucia
-Sun City
-Pilanseberg
-Krüger Parken
-Umfolozi

Skulle någon vara intresserad av att veta mer så fråga. Funderar på att sammanställa en liten reseguide mest för min egen skull då det kan vara ett kul minne :)

Hur som helst, Vings nyhet Knysna (som vi besökte 2005, hah!) beskrivs på deras hemsida såhär:

"Knysna är en liten konstnärsstad som också är känt för sina fina ostron. Mellan Knysna och George, ett annat av Vings resmål i Sydafrika, kan du åka med ånglokståget Oteniqua Choo-Tjoe Train. Det är mycket som är “vackrast i världen” i Sydafrika. Garden Route, kustvägen som går från Kapstaden till Port Elizabeth, är inget undantag."

Finns massa mer att läsa om någon skulle vara intresserad.

Det här är några bilder från våran resa. Ridturen längs stranden kl 6 på morgonen är ett minne för livet :)


Pappa

I lördags morse sa Liam sitt första ord. Pappa. Nu säger han det gärna, sötfisen :) Det började med att han tyckte det var himla kul med pruttljud, när han sedan lärde sig att säga Pa var pappan snabb att se till att det blev pa-pa ;)

Planer för trädgården

I sommar hade jag tänkt förnya mina land lite och ha andra blommor än petunior på altanen. Planen so far är:

Kruka på altanen:
- Dahlior
- Anemoner
- Lobelia
- Kryddväxter
- Luktärt för ampel
- Lavendel

Land nedanför altanen:
- Pioner
- Fackelblomster
- Tagetes

kommer att ligga lågt med det landet eftersom vi planerar en utbyggnad av altanen..

Land vid friggeboden
- Underblomma
- Rosenmalva
- Kungsnäva
- Ringblomma

Land framsida
- Funkia
- Klematis el Astilbe

Vägg vid garaget
- Sibirisk Vallmo

Krukor framsida
- Petuinor

Balkonglåda friggebod
- Lobelia

Grönsaksland
- Broccoli
- Squash
- Rödlök
- Majs
ev pumpa (för skojs skull)

Det som måste köpas är perenner till friggebodslandet samt en klematis. Ingen aning om vad perennerna kostar, är det dyrt blir det inte så många men malvan vill jag ha iaf och underblomma har jag köpt som frön. Annars är det mest billiga sommarblommor man köper för ett par kronor styck och det passar ju min ekonomi :)
Vid husväggen vid garaget har det tidigare varit ett land nu växer det ingenting alls där, inte ens gräs. Man ska ju inte vattna mot husväggen så jag tänkte så Sibirisk Vallmo som inte behöver vattnas alls. Blir att sätta en rabattkant och på med en säck jord bara :)
I grönsakslandet som kommer att bli 2st pallkragar har jag uteslutit valt grönsaker som har beskrivningen "extremt lättodlat" samt som vi tycker är goda såklart.


Vårpyssel i trädgården

Var iväg till Bernö handelsträdgård och Storsjöstrand med Jennie idag. Köpte lite penséer att sätta i några av mina utekrukor. Dom som sitter i amplar på farstubron glömde jag fota men det här satte jag i krukor.




Ser inte mycket ut för världen nu, men snart så!


Blocket fynd

Idag fyndade vi det här på blocket. 300kr inkl jättesnygga dynor. Är så himla nöjd, köket känns dubbelt så stort och dubbelt så snyggt utan det stoooora furubordet vi haft tidigare som inte alls passade in. Nu är det gamla bordet förpassat ner i källaren i väntan på att bli vitt :)


Boktips: Klappa djuren



Liam gillar boken skarpt :) Tycker att det är jättekul att alla djuren har "päls" som man kan känna på.

Liam på fjälläventyr



Kvällsmys :)



Fanns saker att tugga på i stugan med ;)



Utsikt från stugan



Stugan, rätt mycket snö för att vara april...



Låg rätt bra i pulkan medan pappa kämpade i längdspåret ;)



Fikapaus på fjället


Lax i underbar vitlökssås

Rotade runt lite i frysen när vi kom hem i jakt på något ätbart, hittade en bit laxfilé som passade bra till middag. Oftast steker vi den ju bara i ugnen med citronpeppar men idag kände jag för variation och efter lite research hittade jag det här receptet på Matplatsen och tur var väl det för det var helt fantastiskt underbart gott! Lättlagat med få ingredienser också. Rekommenderas!

4 port

4 portionsbitar laxfilé
1 burk Creme Bonjour vitlök och örter
3 dl matlagningsgrädde
1kg räkor med skal eller
1 burk (350g) skalade räkor
salt
citronpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop grädde och färskost till en sås och smaka av med citronpeppar och salt.
Lägg laxen i en form, salta och citronpeppra. Häll såsen över laxen och in i ugnen ca 25 min.
Medan laxen är i ugnen koka ris eller pasta till (vi körde tagliatelle) och skala räkorna (om du anv oskalade).
När laxen är klar ta ut formen och strö över räkorna.
Servera och njut!

Hemma igen

Nu är vi hemma efter några underbara dagar i fjällen. Hemresan gick kanon, Liam sov från start till Bollnäs (ca 20 mil) där åt vi på Max och sen gick det bra ända hem med bara ett mindre stopp för ett blöjbyte strax efter att vi åkt från Bollnäs. Återkommer med bilder å sånt :)


Konsten att packa åt en bebis..

Om några dagar ska vi iväg på vår första längre resa med Lilleman. 5 dagar i stugan i fjällen blir det :) Har börjat att skriva en packlista åt Liam och den är inte kort..

D-droppar
Nässug
Koksalt till näsan
Alvedon suppar
Barnmat
-mat
-fruktpuréer
-gröt
-välling
Nappflaskor
Skedar
Hakklappar
Majskrokar
Badbalja (vikbar!)
Badleksak
Barnolja
Babytvål
Inotyol salva
Miniderm
Tvättlappar
Våtservetter
Blöjor
Bomullspads
Täcke
Kudde
Filt
Bodysar
Byxor
Vindtäta byxor
Fleecejacka
Overall
Mössa
Skor
Tossor
Vantar
Leksaker

Ja och jag är inte klar än. Jag som tycker att jag brukar packa mycket åt mig själv, hur ska vi få plats med allt? ><

Långfredagsshopping

Hade sån ångest över att jag och Liam skulle spendera långfredagen alldeles själva men det blev inte riktigt så :) Istället tog vi en tur med Malin och Micke till köpis. Micke skulle köpa jeans och Malin glass. Vi passade på att lämna tillbaka en av jackorna jag köpte på Kapp Ahl åt Liam,  då den var lite trång över bröstet, och köpte en fleecejacka på Intersport ist. Liam tyckte att köpis var en bra ide och var på strålande humör, på vägen hem blev det väldigt ledset dock så fick svänga in på en parkeringsficka och amma. Tji fick jag som trodde att Liam skulle nöja sig med en hel burk fruktpuré till mellanmål. Tutt ska det va! Liam sover sött sen 20,30 nu och jag ska passa på att göra mig i ordning för sängen så jag kan lägga mig direkt efter hans kvällsmål som borde bli ungefär närsomhelst :)

Glad Påsk!







Påskmiddag

Påsken blir lite annorlunda här hemma. Mange jobbar eftermiddag hela helgen och både min mamma och Magnus mamma har dragit till fjälls så vi blir alldeles ensamma jag och Liam. Ser inte riktigt fram emot det då jag fortfarande är sliten av infektionen och som grädde på moset har jag hand om stallet hela helgen. Innebär att 7 ska hästar matas, släppas ut och mockas åt sen hem för att åka tillbaka och ge lunchen innan Mange ska iväg till jobbet. Eftersom jag är ensam på kvällarna har vi dock skaffat förstärkning så snälla Linnzy fixar kvällsfodringarna, annars vette tusan hur det hade gått.. På måndag bär det iaf av till fjälls för oss också, ska bli skönt att vila upp sig lite då det finns fler än våra famnar för Lill-fis att sitta i när vi bor tillsammans med Liams Farmor, Farfar Lars Göran och farbror Martin. Ska bli mysigt att äntlign få äta Påskmat med. Idag hade vi hursom lite mysmiddag här hemma med vitlöksbröd, kräftstjärtar och romröra. Mysigt värre men det blev att äta i skift som så många gånger eftersom Liam vaknade lagom mitt i maten sådär. Sånt man får leva med som småbarnsförälder :)






Mums!


Liten blir stor..

Det händer ju så mycket hela tiden att man inte riktigt hänger med. Det var inte länge sen Liam var ett litet knyte helt beroende av mamma och nu är han stora killen. Nu är det en himla massa saker våran lilla kille klrar av, lite av det är:

* Sitter stadigt men tippar omkull ibland så mamma och pappa törs inte lämna mig själv

* Äter glatt en hel burk mat och gärna efterrätt också :)

* Kan rulla runt

* Tycker inte om att ligga i famnen längre utan då reser jag mig upp

* Leker tittut alldeles själv, tar tag i lämplig sak och lägger för ansiktet och om mamma eller pappa säger tittut när jag drar bort den tycker jag att det är jättekul :)

Ja det var ju en del av sakerna. Överhuvudtaget tycker jag att Liam är så "med" hela tiden nu och har koll på vad som händer runtomkring. Stora killen, våran lilla busfis <3

Liam 6 månader!


RSS 2.0