Spartips för matkontot

Om det finns fler där ute som precis som vi tycker att det mesta kostar för mycket pengar så har jag några tips för att minska matkontot.

Köp det som är billigt för säsongen. Vinter betyder dyra grönsaker men billiga rotfrukter.  Tips på mat med rotfrukter i är:

* Rotfruktssallad/coleslaw istället för dyr isbergssallad men lika nyttigt

* Ugnsrostade rotfrukter, nyttigare alternativ till potatis och billigare än ex ris. Gott till det mesta.

* Blanda i rivna morötter i köttfärssåsen, höjer smaken och minskar mängden köttfärs som behövs.

* Laga mat med kål, nasi goreng, kålpudding, kålsoppa etc. Gott och nyttigt.

Andra spartips är:

* Testa vegetariskt, gör en chili con carne men med röda linser ist för köttfärs. Mycket billigare men lika gott!

* Köp billigare kött. Det finns mer än fläskfilé och biff i köttdisken. Billigt kött som blir otroligt gott men behöver längre tid i gryta eller ugn är tex: högrev, ytterlår, fransyska, skinstek. Att det behövs en längre tid i ugn eller gryta betyder ju inte att arbetsinsatsen är större, snarare tvärtom. Medan maten sköter sig själv kan man hitta på annat.

* Soppa! Potatis och purjolökssoppa, tacosoppa, spenatsoppa...

* Se över var du handlar din mat. Vi spar tusenlappar på att byta ut bekväma Ica MAXI mot Willys. Och Coop? Herre gud var dyrt det är i Sandviken..

NU blir det Solsidan och sen en film här. Liam somnade på 15 minuter idag, nytt rekord!


Vackert arvegods från Liams farmor :)

dsc00965 (MMS)

Vackert arvegods från Liams farmor :)


Testar något nytt :)

dsc00947 (MMS)

Testar något nytt :)


Godaste nudlarna?

dsc00946 (MMS)

Godaste nudlarna?


Sjömansbiff på Per Morbergs vis

Det absolut bästa med det här receptet är att man kokar kött och potatis var för sig. På så vis kan köttet få den koktid det verkligen behöver för att bli sådär underbart mört att det smälter i munnen, samtidigt som potatisen slipper att bli mos :) Jag kokade mitt kött i nästan 2h och det blev perfekt!

600 g cm skivat ytterlår, 0,5 cm skivor
4 4 stora gula lökar
8 8 stora potatis
8 8 dl köttbuljong
4 4 dl öl
1 1 msk tomatpuré
2 2 lagerblad
salt & peppar

1. Om skivorna är för stora dela dom i portionsskivor. Vänd sedan köttet i mjöl och bryn därefter i en stekpanna och lägg i en kastrull med tomatpurén. Skala och skiva potatisen i 1 ½ cm tjocka skivor som också skall brynas och läggas i en egen kastrull. Bryn den strimlade löken och fördela mellan köttet och potatisen salta peppra och fördela buljongen och ölet över båda kastrullerna. Låt båda kastrullerna sjuda upp potatisen är klar efter en 15 minuter och köttet är mört efter 1 ½ - 2 timma.

2. Vid servering låt potatisspadet rinna av och servera endast med den mustiga skyn från köttet



recept och bild från recept.nu


Sjukstuga deluxe

Så de senaste veckorna har sjukdomarna avlöst varandra här hemma. Inte bara lillfis som varit sjuk heller utan även jag och Mange. Bävar för nästa gång jag blir tvungen att sjukanmäla mig eller vabba för det känns som att man använder det som en dålig ursäkt. Men jag älskar mitt jobb och vill verkligen vara där, men ibland så går det bara inte. Ändå jobbade jag 2 dagar den här veckan med influensan, vilket kanske inte var så smart för det resulterade i en bihåleinflammation som grädde på moset. BLeeeh.

Nog om elände. Häromveckan köpte vi en 1/4 dels oxe av en gammal klasskompis som har ekologiskt lantbruk. Delade på 45kg kött med mamma och Malin och har nu frysen full. I vanliga fall så är man ju rätt lat när det gäller kött. Köper sånt man vet är lätt och snabbt att göra nåt av som fläskfilé, lövbiff och köttfärs typ. Nu har jag ju massa olika styckningsdelar som ska lagas till och idag blev det en bit ytterlår. Det är ju en smakrik bit som dock behöver lång tillagningstid så då blev det sjömansbiff på Per Morbergs vis. Säger bara en sak: herre gud så gott! Liam uppskattade det verkligen han också så det blev en riktig hit. Tar ett tag att laga, men det är koktiden som är lång och då kan man ju hitta på något annat under tiden :) Lägger ut receptet i ett separat inlägg.

I morgon blir det jobb för min del, hoppas verkligen att Mange är pigg nog att vara hemma med Liam för han får ju inte vara på dagis när någon av oss är ledig (Mange har ledigt må-tis)

Ja just ja, Liam har varit själv hos mormor och morfar några timmar idag (utan mamma och pappa) och det gick hur bra som helst :) Mamma kom hit och bytte bil och tog Liam med sig, lite gnäll i 10 sekunder när han insåg att mamma inte skulle följa med men sen kom han på andra tankar med bästa mormor :)

Hänger på sea fun med mamma ;)

dsc00928 (MMS)

Hänger på sea fun med mamma ;)


Liam och Dexter dammsuger våran välstädade...

dsc00927 (MMS)

Liam och Dexter dammsuger våran välstädade hall :)


Såhär ser det ut hos oss efter ett dygn me...

dsc00924 (MMS)

Såhär ser det ut hos oss efter ett dygn med hela familjen magsjuk. Tvättkorgen får agera barnvakt då Liam kan leka länge med våran tvätt. Mysigt värre...


RSS 2.0