Besök hos BM i vecka 32

Idag var det dags för ett besök hos BM igen. Får ju gå varannan vecka eftersom mina värden varit så dåliga. Idag hade iaf blodvärdet gått upp till 105, vilket var tur för under 105 och jag hade blivit skickad till Gävle för en massa prover.
Bebbens hjärtslag var fina som vanligt, däremot så ligger busen i säte fortfarande, risken finns ju att det är för trångt att vända sig nu och då blir det ett försök att vända. Skulle inte det lyckas så blir det snitt och det vill jag då verkligen inte! Nån nytta ska man väl ändå få ha av att ha genomgått en förlossning tidigare :) Annars så växer livmodern enligt "sin" kurva som faktiskt är lite mindre än förra gången :)

Gravid vecka 32

Barnet

De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom barnet börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervätskan. Barnets lungor förbereder sig inför den riktiga andningen. Kroppens viktiga organ och nervsystem fininställs. Underhudsfettet som det varit magert med tidigare har nu vuxit till och barnet ökar snabbt i vikt. Nu utvecklar barnet förmågan att svettas.

Vikt 2 kg.

Mamma

Magen tar mycket plats och dina lungor, urinblåsa och magsäck har det trångt därinne. Det är inte ovanligt att man drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Orsakerna kan vara flera, bland annat hormonet progesteron som hämmar tarmrörelserna, att man inte kan röra sig lika mycket som vanligt eller att livmodern trycker på tarmarna En annan bidragande orsak till trög mage är järntabletter som många tar under sin graviditet. Drick mycket, ät fibrer och rör på dig så mycket du orkar.

Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. Det kan också läcka mjölk ur brösten. Har du anmält dig till en förlossningskurs? Fråga barnmorskan. Hon kan informera dig om var, när och hur.


Liam kom med en bukett blommor till mamman...

dsc01125 (MMS)

Liam kom med en bukett blommor till mamman. Mamman fick en liten tår i ögat :)


Konsten att njuta :)

dsc01121 (MMS)

Konsten att njuta :)


REA shoppat till Liam

Roade mig med att kika på smygstarten av nellys rea i helgen. Till sig själv är det ju inte så kul att handla men till Liam däremot :) Dom hade kanonfina kläder och skor på rea, minst 50% rabatt. Skor törs jag inte köpa då lillfis har rätt breda fötter med kläder borde ju passa tycker jag. Mest nöjd är jag över att ha fyndat ett Didrikson regnställ för halva priset. Köpte ju en sån vinteroverall (på Rea i Vemdalen) och den är vi sjukt nöjda med :)


249 pix. Inte illa :)


Morgonmys i sängen :)

dsc01118 (MMS)

Morgonmys i sängen :)


Rotmos, husmanskost deluxe :)

Gjorde eget rotmos för första gången idag. Fråga inte varför jag väntade tills nu för jag har alltid älskat det och det var ju inte mindre gott idag. Gick hem hos lillefis med :)
Serverade med falukorv och senapssås. Mums!

4+ portioner

1 liten kålrot
3 morötter
6 medelstora potatisar
2 buljongtärningar (grönsak el kött)
salt

Skala och skär kålrot och morot i mindre bitar. Låt koka i saltat vatten med buljongtärningarna i i ca 15 min. Skala och skär potatisen i mindre bitar, lägg i kastrullen och koka tills allt är väl genomkokt.
Häll av vattnet men spara ca 2dl att späda med. Mosa allt med potatisstöt och späd till lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och smör.


Utflykt i högbo med mormor. Vänta på melli...

dsc01115 (MMS)

Utflykt i högbo med mormor. Vänta på mellis var inte kul!


Syskonvagn inhandlad

Efter mycket om och men och funderingar hit och dit slutade det med det "billiga" alternativet. Vi var in på Barnens Hus idag och skulle bara kolla på vagnar men då visade det sig att dom hade erbjudande på Carena Double Swing för 2990, 3990 med en liggkorg och två sittdelar så då slog vi till. 1/3 av priset på vagnen vi först tittat på och i prisnivå med det som finns på beg marknaden. Då får vi ju ändå en ny vagn. Till skillnad från babyproffsens syskonvagnar så klarar ju carenan mer vikt också. Max 15kg per sittdel är ju annars ett skämt, det väger ju Liam nu 20 månader liksom.


Svart fick det bli, räknar med att det blir enklare att sälja sen då :)


Den femte årstidenFick följa med hem från ICA idag. Kunde inte motstå då jag har läst de fyra tidigare böckerna som är kanonbra. Lästips om ni missat dom: Midvinterblod, Sommardöden, Höstoffer och Vårlik (den sista bör man inte läsa om man är gravid...)


Favoritmaten om Liam får bestämma...Ingen gourmetmat kanske. Men nyttigt, lättlagat och billigt :)
Ska helst serveras med kokt potatis mosad med smör och ärtor för att Lillfis ska vara helt nöjd.


Gör ont som tusan att sätta några av nålar...

dsc01111 (MMS)

Gör ont som tusan att sätta några av nålarna, men sen blir det behagligt varmt :)


Det är tio veckor kvar. Hur stor kan man bli?

dsc01110 (MMS)

Det är tio veckor kvar. Hur stor kan man bli?


Hälsostatus vecka 30 (29+3)

Var hos BM idag. Lilla bebben i magen mår prima men med den här slitna mamman var det visst värre..

Mitt järnvärde var så lågt som 90, undra på att man är trött.. Min BM trodde inte på resultatet först så hon var tvungen att sticka mig en gång till, men med samma resultat.
Viktmässigt så har jag gått upp 15kg redan, vilket är på tok för mycket tydligen och det blev en del prat om mat och kost.
Läkaren ska titta på mina prover på fredag och se om dom ska göra något (vad vet jag inte) men annars är det dubbel dos niferex som gäller nu. Jag har fått en tid om 2 veckor igen för att följa upp mitt dåliga järnvärde och annars ska jag vila, vila och vila (jo tjena, det är ju lätt)

Har även avklarat ett besök hos sjukgymnasten med min foglossning som bara blir värre och värre. Gjorde ont som fasiken att sätta några nålar idag och jag skrek rakt ut vid ett par tillfällen, men nu gör jag vad som helst för en chans att det ska bli bättre. Har tid på fredag samt 2 dagar nästa vecka med. Efter 5e besöket bör vi kunna se resultat om det hjälper på mig. Hur som så ska jag inte anstränga mig och absolut inte lyfta saker (Liam inkluderad) men hon har själv barn sjukgymnasten och det att det är lättare sagt än gjort.
I morgon ska jag prata med min läkare igen så får vi se hur det blir med fortsatt sjukskrivning, min BM och sjukgymnast anser att jag inte ska jobba, men det är ju läkaren som måste avgöra. Sen är ju inte det heller någon garanti för att man får pengar från fkassan, men sedan dom förlorade målet mot 3 gravida som blev nekade sjukpenning pga graviditetsbesvär så hoppas jag att dom tänker ge mig pengar också.

Vecka 30

Barnet:

38 cm lång och cirka 1.5 kg tung.

Barnets hjärna utvecklas och växer. För att få plats veckar den ihop sig allt mer och bildar dess karakteristiska vindlingar och flikar. Barnets lungor är nästan helt utvecklade och det övar på
andningsrörelser genom att höja och sänka bröstkorgen. Kanske känner du att barnet hickar?
Hos små flickor är klitoris förhållandevis stor och täcks ännu inte av blygdläpparna.

Mamman:

Var finns damernas?

Antagligen har ni påbörjat eller kanske redan slutfört någon föräldraförberedande kurs. Det är ungefär 2 månader kvar till förlossningen och mötet med ert lilla barn närmar sig för varje dag som går. Det är mer påtagligt ett barn du bär på, det blir allt större och starkare. Det är naturligt att
föreställningarna om barnet och tankarna på hur en vardag med barnet skall bli ökar. Många kvinnor klagar över en tilltagande trötthet. Var noga med att äta bra näringsrik mat, att sova ordentligt och se till att du håller koll på ditt blodvärde.Prioritera en stund ute i friska luften varje
dag. Inaktivitet och näringsbrist på grund av en felaktig kost leder bara till ännu mer trötthet och krämpor i kroppen. En del kvinnor får känningar av bäckensmärtor. Der är en hormonell påverkan
på alla fogar och leder, framför allt bäckenet. Det är helt naturligt och ändamålsenligt
eftersom det ger förlossningskanalen större möjlighet att bli elastisk och
vidgas vid förlossningen. En del kvinnor upplever det som smärtsamt, de får svårt att gå och blygdbensfogen blir mycket öm. Det börjar bli tyngre och du kan känna dig känslig och ha lätt för att gråta vilket inte alls är konstigt. Du går in i den sista delen av graviditeten och det ställer stora
krav på dig, både fysiskt och psykiskt. Lyssna till din kropp, var snäll mot den och ha tålamod. Det här är en speciell tid i livet. Sannolikt gör du inte om det så många gånger. Glöm inte att ta en paus
mitt på dagen. Lägg dig ner och vila med benen högt mellan varven.


Såhär ser hela Liam ut nu...

dsc01106 (MMS)

Såhär ser hela Liam ut nu...


Besvärliga prickar...

Liam är helt full i vattkoppor nu, dom är överallt och dom är många :( Bara benen som klarat sig hyfsat men annars har dom satt sig i hela hårbotten, ansiktet, ögat (!!), öronen, kroppen, massa på halsen och tom på snoppen :(
Det kliar och kliar och äta vill han inte, visade sig när vi tittade i munnen att han har koppor även där. Stackars, stackars liten.. Har iaf fått medicin utskrivet nu som ska ta bort klådan så hoppas verkligen att den hjälper. Febern har iaf varit måttlig så alltid något.
Själv har jag precis ätit för första gången sedan i fredags lunch. Magsjuka är fasen inte kul, kan dom inte komma på ett vaccin mot skiten? Det enda positiva är att jag iaf gick ner några kilo. Och någon fara för bebben lär det inte vara med tanke på att jag redan gått upp 15 kg och vågen står nu på stadiga 85 eller ja 82 nu då efter magsjukans besök. Det är många kilon att bära på för den här slitna kroppen och helst skulle jag ju inte vilja bli så mycket tyngre med tanke på foglossningen, men det kan man väl se sig i stjärnorna efter... Eller så börjar man äta lite nyttigare mat, men det är lättare sagt än gjort när gravidhungern sätter in...


Sjukstuga. Igen...

Sådär då. Liam började lätt med magsjuka för att sedan få vattkoppor. Igår kväll blev jag dålig i magsjuka och nu var det visst karlns tur. Fy för magsjuka, men det lär ju inte vara sista gången vi får det allihopa...

Liten sjukling dissar mosters student...

dsc01103 (MMS)

Liten sjukling dissar mosters student...


Akupunktur

Har precis varit och fått min första behandling med akupunktur mot foglossningen. Inte helt smärtfritt och räknar med att det ska bli sämre först, men sen ska det ju hjälpa dom flesta. Det här med att gå till sjukgymnast är något nytt för mig, men det känns som något man borde göra oftare för det är mycket värk dom kan trolla bort faktiskt. Nu när jag har högkostnadskort ska jag definitivt passa på att gå när jag får problem, men annars kostar det ju bara 100kr och det kan det ju vara värt för att få må bättre. Man behöver ju inte ens en remiss längre utan kan själv boka en tid :)Jag fick också nålar i korsryggen, men bara 7 stycken såhär första gången :)


Shoppat heminredning..

Systeryster är ju återförsäljare för Perfect Home. Jättefina saker, rätt dyra men oj så mycket snyggt det finns! Hade lovat att jag skulle bjuda in några vänner så hon fick ha ett party här och själv hade jag spanat in en fotoram jag skulle köpa. Nu blev det ju inte bara en fotoram tillslut utan en hel del annat också då man som värdinna visst hade massa förmåner också (Malin var snabb som attan att boka in ett party hon också ;))
Katalogen finns att bläddra i på hemsidan och varje månad har dom rea på utvalda produkter, det var inga fjantiga 5% rabatt på reavarorna heller utan 50%.

Jag spenderade en del av mina födelsedagspengar på:

2 st väggslujsstakar
Vinställ för väggen
2 st Newport golvljusstakar (SÅ snygga)
1 Familjefotoram
2 Hängande ljuslykor

Är det någon som känner att det hade varit kul att samla ihop ett par kompisar, mammor, släktingar eller så, är det bara att höra av sig så vidarebefodrar jag till syster :)man kan bläddra i katalogen på hemsidan :)


Förvärkar, foglossning och annat kul

Jag har ont! Foglossning från hell som känns som att någon sticker knivar i mig. Så fort jag rör mig så får jag sammandragningar som hittills varit rätt smärtfria, men idag kom det riktiga förvärkar. Blev lite orolig ett tag när de inte ville ge med sig trots vila, men tillslut så. Bebben får minsann hålla sig inne några veckor till tycker mamman.

Mycket gnäll blev det, men man måste få gnälla ibland också :)

Vackraste syster på bal

Tittade på balmingel för systers bal idag och dom var såååå fina! Dagens största överraskning var hur himla lång Sofies kavaljer var. Min "lilla" syster är ju nästan 1.80 själv och hade rejäla klackar på sig...Finast av alla tyckte alla utom Liam som var lite rädd för moster ;)

Pastasallad med kräftor

Både jag och Mange älskar pastasallad, men måste säga att den jag svängde ihop ikväll blev godaste ever!

150g pasta
2-3 tomater
1 röd lök
gräslök (valfritt)
1 burk kräftstjärtar
1 litet paket crabsticks
1 liten påse (70g) babyspenat
2dl creme fraiche
sweet chilisås efter smak (3-4msk)
örtsalt

Koka pastan enligt anvisning och skölj i kallt vatten.
Blanda creme fraiche och sweet chilisås i en bunke, smaka av med örtsalt.
Blanda ner övriga ingredienser, vänd ner tomater och babyspenat sist.
Njut med ett gott bröd, tex vitlöksbröd.

Fantastiskt gott!

Pastasallad med kräftor, babyspenat och sw...

dsc01094 (MMS)

Pastasallad med kräftor, babyspenat och sweet chili :)


Nya sandaler till Liam :) av alla som fann...

dsc01093 (MMS)

Nya sandaler till Liam :) av alla som fanns att välja på var det såklart dom med byggare bob som passade just Liams fot. Men Lilleman är nöjd iaf och det är ju huvudsaken :)


Tvåbarns-panik

En dag som den här med obefintlig nattsömn och uppstigning 4.45 har jag lätt panik över att jag snart har två barn att ta hand om. Hur ska man orka? Man är verkligen inte världens bästa förälder när man är trött, lägg därtill foglossning och gravidhormoner... Önskar att man bara fick sova lite på nätterna så skulle jag glatt (nåja) kliva upp klockan fem.
Nåja det ordnar sig nog, jag är ju inte direkt första människan i världshistorien som kommer att ha två barn att ta hand om ><

Måste passa på att tipsa om det här inlägget hos Spiderchick. Snacka om att slå huvudet på spiken, hade mycket väl kunnat utspela sig här hemma :)

Nu lite egentid (sortera tvätt) medans pojkarna är och fikar hos Jonas som blev ett år äldre igår.Skulle behöva lite mer sånt här i mitt liv :)


Stackars liten

Igår kväll hände det som inte fick hämda, Liam ramlade ur vår säng och dök i golvet med huvudet före. Han blev såklart jätteledsen och klagade över ont på ena sidan av huvudet men eftersom bulan uteblev måste han ha landat med kinden först. Mammas famn och en flaska välling så blev det snabbt bra igen, men man är ju alltid orolig när dom slagit sig så hårt, särskilt i huvudet. Ringde 1177 och fick rådet att titta till honom var 30 minut hela natten så att han reagerade om jag killade honom lite i ansiktet. Kan säga att det blev en lång natt för mamman, men som tur är så verkade Lilleman ha klarat det hela med ro. Kan säga så mycket som att jag sov gott de timmar Liam var på dagis idag...

Middagstips: torskrygg

Säger det igen men det är inte mycket som behövs för en supergod och snabb middag. Fisken är väl värd att testa!

     


Tänker alltid när jag köper fisken att fan 2 bitar för 40 kronor. Men hur ofta köper man inte 2 köttbitar för betydligt mer än så? Och kilopriset på färsk torskrygg ligger ju på 300kr så... Men fisken är underbar och blir verkligen perfekt. Såsen kan man ju skippa om man vill eftersom det blir mycket kryddsmör till varje bit som duger utmärkt som sås, men jag är lite svag för just den citron och dillsåsen så då fick det bli sån med :)

RSS 2.0