Västerbottenpaj med färskpotatis
Hade sill-lunch hemma här igår och ville göra något mer än bara sill och potatis. Hittade recept på en paj som verkade god och det blev succe. Var verkligen en perfekt "buffé-rätt" :)
Pajbotten
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 msk kallt vatten
Fyllning
300 g kokt färskpotatis
200 g Västerbottenost
1 dl hackad gräslök, går lika bra med fryst
Salt, peppar
4 ägg
2 dl grädde
Serveras med:
creme fraiche, hackad rödlök och röd caviar.
Hacka samman vetemjöl och smör. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Slå in den i plastfolie och lägg den i kylen ca 40 minuter.
Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda i 200 grader ca tio minuter.
Skär potatisen i mindre bitar. Fördela potatisen och den rivna osten i pajskalet. Strö över gräslök och krydda med salt och peppar.
Vispa samman ägg och grädde och häll i pajskalet. Grädde i 30-40 minuter tills äggstanningen stelnat.
Kommentarer
Trackback