Magen

Hittade lite bilder på magen, såg också att senaste är tagen i juni...Fy mig. Måste verkligen bättra mig där, det är ju roligt att ha i efterhand :)


090226090507090610Vecka 31+7

Precis hemkommen efter ett besök hos BM.  Allt var bra förutom järnvärdet som var lågt men det hade iaf inte gått ner mer sen sist så alltid något :)

Vikt: 80,2kg (vägde 63 på invigningen, my oh my)
Blodtryck: 111/57 Tydligen jättebra, har gått stadigt ner sen jag slutade jobba...
HB: 109 inge vidare men inget lillen mår dåligt av

Lillen låg iaf med huvudet nedåt men inte fixerat och en fot mot mina revben på höger sida (jotack det känns) Hjärtljuden hördes bra och magen har växt preciiiiiis enligt kurvan så det känns ju bra. Dom tog inget blodsocker idag men jag försöker äta lite godis och inte dricka så mkt läsk men det är ju så svårt :(
Känns bra att han ligger med huvudet ner iaf men det kan ju ändras. Är inge sugen på snitt men skulle han ligga i säte så väljer jag hellre snitt iaf :)


Minisemester

Åkte en sväng till min farbrors stuga i helgen. Hade riktigt trevligt med farbror, kusin och faster med familj. Inte så ofta man ses när han envisas med att bosätta sig minst åtta timmars flyg från Sverige. Är det inte Kina så är det Sydafrika och nu Dubai. Blev lite skralt i kassan dock efter att ha köpt ett golfset åt älsklingen i Norrköping, men det är han värd :) Så nu blir det hemlagat resten av månaden :)
I morgon är det dags för besök hos BM, ska bli spännande att lyssna på vilde lillens hjärta igen. För vild det är han ;)

Vecka 31

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Som det låter av beskrviningen borde man ju vara helt rörelsehindrad vid det här laget men så illa tycker jag inte att det är :) Jobba hade jag inte klarat av dock men eftersom jag fått havandeskapspenning beviljad så är inte det något problem :) Märker att jag snabbt får ont i ryggen när jag håller på och städar och pysslar hemma och lite jobbigare i största allmänhet är det ju såklart när vågen nästan kommit upp i 80kg. Förväntar mig banning om vikten när jag ska till BM nästa vecka... Lillen är däremot jätteaktiv och rör sig en massa. Nu kan man tom känna en fot eller en rumpa ibland och det är jättekul, mindre kul är en välriktad spark i revbenen men det överlever jag :)

Svårt att sova

Ja det är  tur att man inte har något enormt sömnbehov längre (tack hormoner) för det är inte alltid så lätt längre...

23.00 Går och lägger mig
23.15 Lillen är helvild vi ligger och känner på fötter och vad det nu kan vara som buktar ut på magen :)
23.30 Börjar läsa bok
00.15 Kan inte sova
00.30 CSI på tv
01.30 Kissnödig
02.00 Det är varmt och obekvämt
03.15 Kissnödig
04.00 Släpper in en blöt katt, kissnödig
05.30 Vaknar av SMÄRTA, sendrag i vaden, har gjort misstaget att sträcka på mig. Skrämmer livet ur Mange.
06.00 Kissnödig
08.00 Nästa blöta katt ska in, toa. Nu är det svalt i sovrummet, somnar gott
10.30 SMS från Malin, lika bra att gå upp då eftersom jag ändå var kissnödig...

Särskilt mkt djupsömn blir det ju inte men jag är glad ändå. Riktigt mysigt att vakna av att lillen är vild men jag är så sjukt nyfiken på hur han där inne ser ut. 10 veckor sen hoppas jag att vi vet :)

Vecka 30

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

Hur mår jag då? Trivs bra med att vara gravid just nu. Känner mig lite otymplig ibland och man är ju inte direkt smidig längre. Men trots att jag har gått upp 18kg nu så känns det inte besvärligt. Blir trött i ryggen ibland och kan känna av foglossning på nätterna. Det största problemet är att jag blir så gräsligt svullen i fötterna. Kan inte ha några skor och har svårt att gå framåt em/kväll. Men då kan man ju alltid lägga sig på soffan och se en bra film :) Lillen är väldigt aktiv i magen och rör sig en hel del. Mest fart är det på kvällarna då han kan fara omkring i timmar :) Försöker verkligen tänka på vad jag äter men det är svårt när man är sugen på precis allt hela tiden :(

Matinspiration

Varit segt med matlagning på sistone. För att få lite ny inspiration surfade jag in på Tasteline och hittade ett recept som måste provas. Rekommenderar sidan, finns massor :)

Ugnbakad kyckling med soya och chutney900 gram  kycklingben
1 st  citron(er)
3 st  vitlöksklyfta(or)
1 msk  soja
1 msk  mango chutney
1 tsk  salt
1 krm  peppar
10 st  potatis(ar)
250 gram  rotselleri
4 st  morot/morötter
2 msk  olivolja
4 kvist(ar)  rosmarin, eller 1 msk torkad
2 st  tomat(er), eller 1 ask cocktailtomater
0,5 st  paprika
1 dl  oliver
1 dl  vitt vin


Tillagning

1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kycklingbenen i en bunke. Pressa över citronen och vitlöken. Tillsätt soja, mango chutney, salt och peppar. Blanda väl. (Glöm inte att tvätta händerna både före och efter.)

2. Skala och skär potatis och rotselleri i klyftor. Skala och skär morötterna i större bitar. Lägg i en långpanna. Ringla över olivolja, salta, peppra och lägg ner rosmarinkvistarna och de marinerade kycklingbenen. Tillaga i ugnen i ca 15 minuter.

3. Klyfta tomaterna och skär paprikan i bitar. Ta ut formen och lägg i tomater, paprika och oliver. Häll över vinet. Blanda och ställ in i ugnen i ytterligare 10 minuter. Kolla att kycklingen är klar.


Vecka 29

Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar. Längden är ca 40cm och vikten 1250g.


Trevligt uppvaknande

Vaknade vid 4 snåret i morse av att Spooky kommer in i full fart morrandes. Åh nej katt slagsmål... Men han springer in under våran säng och sen kommer det. Pipandet... Tänder lampan och kollar ner under sängen. Stolt katt med en jätte sork. Narurligtvis lever sorken och Spooky roar sig med att leka med den. Det är tur att vi har stora akvariefiskar för Mange lyckades fånga den med akvariehåven och vi slängde ut den igen. Till Spookys stora besvikelse. Men han måste ju lära sig att ska man komma in med saker och få äta upp dom ska dom iaf vara döda...

Husvagnssemester 2009

Ja förra veckan var vi ju som sagt iväg på husvagnssemester. Faktiskt hur kul som helst. Vädret gjorde ju sitt till det med så klart, inte ett moln på en vecka :)

Vi började med att åka till Göteborg där vi bodde på en camping vid havet utanför Torslanda. Vi gjorde stan osäker, gick på Liseberg och badade :)

       
       Lilleby Havsbad                D&J på äventyrsgolfen

Nästa stopp blev Halmstad och tylösand där vi njöt av underbar strand och shopping i Ullared. Massa alkohol och golf för pojkarna. Alla nöjda och glada :)

          
      Tylösand                            Köpte is på max :)        Väl spenderade pengar :)

Enda minuset under hela resan har väl varit mina fötter. 30 graders värme + gravid och jag kan bara ha mina rosa foppa-tofflor. Jättekul när man vill snygga till sig och gå ut och äta. Finstassen och foppa-tofflor... Men sköna är dom iaf :)På Ullared blev det handlat för dryga 4000kr. Låter mycket men då köpte vi en himla massa saker med. Förutom madrasser, täcken, kuddar, påslakan etc till junior blev det även hästgrejer, helt ny uppsättning tallrikar, massa hygienartiklar, sportgrejer till mange, kökslampa, vardagsrumslampa och ja listan kan göras lång :)

Husvagn blir det fler gånger iaf, jättekul :)


Hemma igen :)

Ja då var vi hemma efter en vecka med husvagn på västkusten. Göteborg och Halmstad blev det också en sväng till Ullared. Ullared var f.ö shopping-himlen såhär när man har en liten på g :)
Uppdaterar senare med alla fynd och kanske nån liten bild. Nu ska vi äta laxlasagne, mums!

RSS 2.0