Fullspäckad dag

Dagen började inte så bra idag. Stökig natt och tidigt uppe är inte drömstarten direkt, men men. Sånt är livet som småbarnsföälder. Klockan 10 var det iaf dags för föräldragrupp. Något Liam verkligen gillar då han tycker om att spana på andra bebisar. Idag var han dessutom gruppens stjärna då han är den enda som sitter alldeles själv :)
  På föräldragruppen såg vi idag en film om barns temperament, riktigt intressant faktiskt tyckte både jag och Mange. Man fick sig några små tankeställare och även om man ska ta alla råd med en nypa salt är det några saker jag kommer att ta med mig från filmen, det som kändes mest "aha" var:

"..alla barn behöver bekräftelse och bli sedda. Att alltid få höra nej påverkar barnen negativt. Särskilt de "lätta barnen" (orkar inte gå in på de olika temperamentstyperna) som nästan alltid gör som de blir tillsagda kan på sikt få dålig självkänsla och självförtroende av att alltid få höra nej och att de inte får. De "svåra barnen" reagerar ofta istället med att bli särskilt besvärliga och trotsiga. Att istället för nej bemöta barnet med tex "jag vet att du jättegärna vill leka med den nu, men den är farlig och mamma vill inte att du ska göra dig illa" visar man barnet att man är medveten om vad det vill samtidigt som man förklarar varför barnet inte kan få som det vill just nu. Reaktionen på kort sikt kan bli densamma, barnet kanske gråter och skriker eller blir ledset, men barnet känner att man bryr sig och att dess behov blir sedda."

Tänkvärt tycker jag.

En annan tänkvärd sak pratade Pia om. När hon skulle bli mamma på -70 talet hade hon en föreställning om att hennes barn skulle vara som henne, särskilt eftersom hon fick en dotter. Men så blev det ju inte så klart. För alla barn är egna individer och hur vi blir som personer finns till största delen i våra gener. Tidigare trodde man att nyfödda bebisar var oskrivna blad som fylldes i av oss föräldrar. Nu vet vi att bebisen redan vid födseln har en helt egen personlighet och temperament. Allt som krävs för att dom skall utvecklas till underbara små människor är kärlek och omtanke.


Kommentarer
Postat av: Snart pappa.

Det där var en fullspäckad dag!

2010-04-17 @ 07:30:11
URL: http://pappatobbe.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0